Foto: Google Maps

Islamitische school vestigt zich in Heulberg

ROOSENDAAL - Stichting Islamitisch Primair Onderwijs (SIPO) kan vanaf het nieuwe schooljaar aan de slag met een islamitische school aan de Heulberg 1 in Roosendaal. Dat hebben wethouder René van Ginderen en voorzitter Mohamed Talbi vandaag bekendgemaakt. De nieuwe basisschool neemt plaats in het gebouw waar op dit moment nog de Rietgoor gevestigd zit. Zij verhuizen vanaf het nieuwe schooljaar naar de Hoveniersberg.


Al in juni 2018 diende de Stichting Islamitisch Primair Onderwijs een aanvraag in om een Nederlandse school op islamitische basis te kunnen starten in de gemeente Roosendaal. SIPO is inmiddels een gevestigde naam in de regio met scholen in onder andere Bergen op Zoom, Breda en Tilburg. "Wij hebben die aanvraag getoetst en goedgekeurd", vertelt wethouder René van Ginderen. "Dat hebben we gedeeld met de gemeenteraad en ook zij zijn akkoord gegaan, waarna de aanvraag is doorgestuurd naar de minister." Inmiddels heeft ook de minister zijn goedkeuring gegeven. "Als gemeente is het dan onze taak om goede huisvesting te vinden voor de school." En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. SIPO gaf eerder al aan graag een schoolgebouw te willen in de wijk Kroeven of de Kortendijk.

Zoektocht

"We zijn samen in gesprek gegaan om te bekijken wat de mogelijkheden zijn", vertelt Van Ginderen. Uiteindelijk vielen alle gebouwen in de wijk Kroeven af, omdat het bijvoorbeeld te klein was, niet goed bereikbaar of niet meer in handen van de gemeente. "Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij het gebouw aan de Heulberg 1 in de Tolberg. Hier zit op dit moment nog de Rietgoor gevestigd, maar zij verhuizen vanaf het nieuwe schooljaar naar de Hoveniersberg." Daardoor kwam er aan de Heulberg een pand vrij. "Het is een kwalitatief goed gebouw, goed bereikbaar en er zijn weinig aanpassingen nodig om het geschikt te maken voor SIPO." Uiteraard moet er in de zomervakantie wel het één en ander gedaan worden, maar het gaat om kleine aanpassingen. "Toiletpotten moeten vervangen worden, er worden muren geverfd en er moet bijvoorbeeld valbescherming komen bij de speeltoestellen", legt Mohamed Talbi uit.

Toekomst

Hoewel Talbi blij is dat SIPO van start kan in Roosendaal, is hij niet helemaal blij met deze locatie. "We hebben natuurlijk onze voorkeur uitgesproken en wat dat betreft is de Tolberg voor ons niet ideaal, omdat onze leerlingen vooral vanuit de Kroeven en de Kortendijk zullen komen. Maar, voor dit moment is dit wel de meest geschikte optie." Daarom gaat SIPO vanaf september 2019 aan de Heulberg van start. "Negentig procent van de lessen zijn hetzelfde als bij iedere andere school", legt Mohamed Talbi uit. "De lesboeken, de lesmethodes en de kerndoelen zijn allemaal hetzelfde. Wat wij toevoegen is een stukje islamitisch godsdienst onderwijs. Naast de godsdienstlessen is er ook gedurende de dag aandacht voor de Islam en we vieren de islamitische feesten op een grote manier." Daarnaast heeft een deel van de leerkrachten een islamitische achtergrond. "En de ouders voelen zich daar prettig bij." SIPO begint in september met de groepen 1 tot en met 4. "We rekenen op ongeveer zeventig tot tachtig leerlingen." In de toekomst moet dat aantal gaan groeien en ieder jaar moet er in principe een lesjaar bijkomen. "Als we eenmaal ons bestaansrecht hebben bewezen als school, dan willen we wel graag in gesprek met de wethouder om te bekijken of we alsnog naar de Kroeven kunnen verhuizen als er een pand vrij komt."

Vandaag zijn omwonenden, de winkeliers van Tolbergcentrum, de wijkraad en de gemeenteraad ingelicht over deze keuze. "Daarnaast organiseren we aan het begin van het schooljaar een informatiebijeenkomst, zodat iedereen in de buurt een kijkje kan nemen", vertelt Talbi. Wat de naam van de school gaat worden is overigens nog niet bekend, hiervoor wordt nog een prijsvraag uitgeschreven onder de achterban van de school in Roosendaal.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief