Beelden uit de 17e eeuwse koorbanken in de kerk van Wouw.
Beelden uit de 17e eeuwse koorbanken in de kerk van Wouw. (Foto: )

Lambertuskerk in Wouw pinksterweekend geopend voor publiek

WOUW - Op pinksterzondag 9 juni en pinkstermaandag 10 juni is de kerk van Wouw van 14.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Enthousiaste vrijwilligers zijn aanwezig om u alles over deze prachtige kerk te vertellen.


Tevens kunt u een expositie bekijken. Met rijk geïllustreerde expositiepanelen wordt uitleg gegeven over de band van Wouw met de cisterciënzer Bernardusabdij in Hemiksem bij Antwerpen. Centraal in de tentoonstelling staan de 17e -eeuwse beelden uit de kostbare koorbanken van de abdij. Deze koorbanken stonden tot 1797 in de kerk van de Bernardusabdij. In dat jaar werd de abdij door de Franse Revolutionairen opgeheven.

Toen de kerk in Wouw tijdens de tweede Wereldoorlog met fosforgranaten in brand werd geschoten, ging het kostbare koorgestoelte in vlammen op, maar parochianen hebben net op tijd alle loszittende delen uit de koorbanken verwijderd en in kuilen met stro in veiligheid gebracht. Een dertigtal beelden werd zo van de ondergang gered. Na de herbouw van de kerk kregen deze beelden in het koor van de kerk een ereplaats. Het Amsterdamse Rijksmuseum heeft de beelden na de oorlog proberen aan te kopen - wat iets zegt over hun artistieke waarde!

Deze expositie is onderdeel van de Bernardusdagen die tijdens deze zomer voor de derde maal plaats vinden. Maar noteer alvast in uw agenda: De Bernardusdagen in Wouw nu al te zien en op de andere locaties (Hoeven, Oudenbosch en Oud Gastel) op 25 augustus, 1, 8 en 15 september 2019. Meer informatie kunt u vinden op de website: www.bernardusdagen.nl of volg ons op www.facebook.com/bernardusdagen.nl/.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>