Eén van de verwoeste molens die in het boek wordt beschreven, namelijk de Stenen Molen in Beselare die in 1914 werd verwoest. Op de puinhopen poseren Duitse soldaten.
Eén van de verwoeste molens die in het boek wordt beschreven, namelijk de Stenen Molen in Beselare die in 1914 werd verwoest. Op de puinhopen poseren Duitse soldaten.

Vernielde molens centraal bij boek John Verpaalen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Roosendaalse schrijver John Verpaalen komt dit najaar met een nieuwe druk van zijn boek 'Molens van de frontstreek'. In het boek vertelt Verpaalen over de meer dan zestig molens in de regio Ieper en omstreken, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden vernield.

Het boek 'Molens van de frontstreek' bevat 190 pagina's en werd in 1995 voor het eerst uitgegeven. Het boek is inmiddels al jaren uitverkocht, maar in de tussentijd heeft de auteur een schat aan nieuwe informatie en afbeeldingen kunnen verzamelen. Daarom besloot Verpaalen, samen met de stichting Levende Molens, om een herdruk te realiseren. "Het wordt niet zomaar een kopie van de eerste druk. Het nieuwe boek zal worden aangevuld met tientallen zeldzame foto's en archiefstukken en ook de tekst wordt aanzienlijk uitgebreid met nieuwe feiten en inzichten over de molens van Ieper, Heuvelland, Mesen, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke die het drama van 'den Grooten Oorlog' niet overleefden", aldus Verpaalen.

Het verhaal

'Molens van de Frontstreek' vertelt het verhaal van de molens rondom Ieper. Na de Eerste Wereldoorlog stond er immers bijna geen enkele molen meer overeind. "De meeste waren al bij de opmars van het Duitse leger in 1914 bruut uit het landschap gerukt", vertelt Verpaalen. "Molens hadden een strategisch belang. Ze konden dienen als mikpunt voor vijandelijke artillerie. Ook werden ze gebruikt als uitkijkpost. Bovenop de kuip van stenen molens werden soms mitrailleurs of afweergeschut geplaatst. Geen wonder dat de tegenpartij zo'n molen als een 'geliefd' doelwit beschouwde", gaat Verpaalen verder. De molens, die soms eeuwenlang in het landschap hadden gestaan, werden dan ook één voor één neergehaald. Voor Verpaalen reden genoeg om in dit onderwerp te duiken en er een boek over te schrijven. Het werd een succes. Paul Bauters schreef over de eerste druk: "Het is een beklijvend boek. Het is keurig uitgegeven, met een sobere schoonheid die bij dit thema past."

Menselijk drama

Verpaalen wil benadrukken dat de oorlog natuurlijk vooral een menselijk drama was met miljoenen doden, verminkten en gewonden. "Aan deze absurditeit kan onmogelijk worden voorbij gegaan." Het boek is daarom niet alleen een molenboek, het is tevens een vredesboek. In de herziene uitgave is extra veel aandacht besteed aan de molens in het stadje Ieper. Hoewel het Ieperse archief tijdens de oorlog grondig werd vernield, is de auteur er na jaren van intensief onderzoek toch in geslaagd om deze geschiedenis te reconstrueren. Hierbij zijn veel nieuwe feiten en inzichten aan het licht gekomen. De heruitgave van Molens van de Frontstreek zal naar schatting dan ook bijna anderhalf keer zo dik worden als de eerste druk en tientallen nieuwe afbeeldingen tellen die soms nooit eerder zijn gepubliceerd. Het boek wordt herdrukt in een oplage van slechts 400 exemplaren. Inmiddels is een voorintekening van start gegaan. Tot 1 juli 2019 kan het boek worden besteld via info@molencentrum.nl.

De auteur

John Verpaalen was tot voor kort docent geschiedenis en Nederlands op het Da Vinci College in Roosendaal. Hij is daarnaast een gepassioneerd fotograaf en bijzonder geïnteresseerd in de Vlaamse molens en de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. John is al tientallen jaren actief in de molenwereld en heeft verschillende boeken geschreven. Ook houdt hij regelmatig lezingen over dit onderwerp. In Nederland is hij voorzitter van de Stichting Levende Molens, in Vlaanderen is hij redacteur van het tijdschrift Vlaamse Molens.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief