Janine Verster bij één van de verhalen uit de tentoonstelling FOTO REMKO VERMUNT
Janine Verster bij één van de verhalen uit de tentoonstelling FOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

Ooggetuigen vertellen verhaal van bevrijding

ROOSENDAAL - In het Tongerlohuys in Roosendaal is vanaf vandaag officieel de tentoonstelling Verhalen over oorlog en vrijheid te zien. Deze expositie is speciaal ingericht ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Roosendaal. Centraal in de tentoonstelling staan dan ook vijf verhalen van mensen die op de een of andere manier betrokken zijn (geweest) bij de oorlog en bevrijding in Roosendaal.


Curator en hoofd van het Tongerlohuys, Janine Verster, is al ruim een jaar bezig met de tentoonstelling. "We wilden uiteraard aansluiten bij dit feestelijke bevrijdingsjaar", vertelt Verster. "Binnen het Tongerlohuys willen we altijd verhalen vertellen aan de bezoeker en dit is het uitgelezen moment om de verhalen van de oorlog te vertellen." Voor de tentoonstelling ging ze dan ook op zoek naar verschillende Roosendalers die de oorlog hebben meegemaakt én die er iets over wilden vertellen. In vijf filmpjes vertellen zij over hun belevenissen van de oorlog en de bevrijding. "We zijn niet alleen een museum, maar ook een erfgoedcentrum. Nu deze mensen nog leven, is het belangrijk dat we hun verhaal vastleggen om er ook in de toekomst nog van te kunnen leren." De verschillende verhalen worden aangevuld met voorwerpen, zoals dagboeken maar ook met foto's en beelden van Roosendaal in oorlogstijd.

De expositie

Wie binnenkomt bij het Tongerlohuys komt eerst voorbij een soort tijdlijn waarin iets meer wordt verteld over de oorlog in Nederland in het algemeen, maar ook specifiek over de oorlog in Roosendaal. "Er komen verschillende QR-codes bij te staan, zodat mensen op hun telefoon ook beelden kunnen bekijken." Bezoekers komen daarna door verschillende kamers waarin steeds een ander aspect van de oorlog of bevrijding wordt uitgelicht. "We beginnen in een kleine kamer met een boekenkast. Die komt vol te staan met dagboeken en boeken over de bevrijding, om te laten zien hoeveel verhalen er zijn." De kamer die normaal in het teken staat van de Norbertijn is voor deze tentoonstelling aangevuld met informatie over Pastoor Wolters van de kerk van Wouw en de Roosendaalse pastoor Konings die in een kamp in Amersfoort heeft gezeten. Daarnaast zijn er ook kamers die meer vertellen over de herdenkingsmonumenten in de gemeente Roosendaal, over de burgemeesters van die tijd, over het bombardement én je kan een kijkje nemen bij de schuilkelder van het Tongerlohuys.

Ooggetuigen

Daarnaast kan je de verhalen horen en lezen van bijvoorbeeld Harry Cartens. "Ik was twaalf toen de oorlog begon. Ik zat op het Norbertus College en ik weet nog goed dat we allemaal naar binnen werden geleid. De rector vertelde ons dat de Duitsers waren binnengevallen. We hebben toen met z'n allen het Wilhelmus gezongen." Het verhaal van Cartens is één van de vijf ooggetuigen verhalen. Ook Lenny Hamans doet haar verhaal in het Tongerlohuys. "Zij is vernoemd naar één van de Engelse soldaten", vertelt Janine Verster. "Lenny is net na de oorlog geboren, maar er was een Engelse soldaat en die was kok. Hij heette Leon en hij zorgde ervoor dat haar moeder voldoende te eten kreeg."

Combiticket

Op geselecteerde dagen is het mogelijk om je bezoek aan de tentoonstelling te combineren met een bezoek aan het Commandomuseum in Roosendaal. Hiervoor zijn speciale combitickets te koop. Wie een combiticket koopt, begint de dag om 10.30 uur met een rondleiding in het Commandomuseum. Hier is de ‘Historische collectie’ te zien, waarin de geschiedenis van het Korps Commandotroepen en zijn stamonderdelen wordt tentoongesteld. Vanaf 13.30 uur kan er in het Tongerlohuys een kopje koffie of thee worden genuttigd en de tentoonstelling worden bezocht. Belangstellenden dienen zich minimaal twee weken van tevoren aan te melden in verband met identificatieplicht. Kijk voor meer informatie op www.vvvroosendaal.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>