Wethouder Toine Theunis en kunstenares Marijke maas onthulden het kunstwerk FOTO GEMEENTE ROOSENDAAL
Wethouder Toine Theunis en kunstenares Marijke maas onthulden het kunstwerk FOTO GEMEENTE ROOSENDAAL (Foto: Remko Vermunt)
fotoalbum

Kunstwerk brengt de turfvaart terug naar Nispen

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis heeft woensdagochtend, samen met kunstenares Marijke Maas, het kunstwerk op de Wal bij Nispen onthuld. Het kunstwerk maakt onderdeel uit van het Landschappen van Allure-project, waarbinnen rondom Roosendaal al meerdere projecten zijn gerealiseerd. De 'Route van de Turf' is hierin een belangrijk onderdeel en het kunstwerk verduidelijkt deze historie in het landschap.


Ongeveer een jaar geleden werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor kunstenaars. Langs de Route van de Turf, die van Roosendaal naar Bergen op Zoom loopt, moest ter hoogte van Nispen een kunstwerk komen. "Meerdere kunstenaars die een binding hebben met de regio hebben een ontwerp ingediend", vertelt Marijke Maas. "Een onafhankelijke commissie, met daarin ook inwoners uit Nispen, hebben uiteindelijk mijn ontwerp gekozen."

Zelf heeft Marijke jarenlang in Nispen gewoond en als geen ander is ze bekend met het landschap waar het kunstwerk moet komen. "Maar dat landschap is al zo mooi, dat ik wel iets wilde maken wat samen gaat werken met het landschap en wat niet te dominant aanwezig is. Het moet niet gaan concurreren met het landschap." Daarom heeft Marijke heel wat uurtjes versleten met het alleen maar kijken naar het landschap.

Uiteindelijk kwam ze met een idee. Het kunstwerk bestaat uit roestkleurige stalen blokken die doen denken aan de vroegere opstapeling van turfblokken. Aan de kant van Nispen staat een zuil met een gedicht over de geschiedenis van de turf. Deze zuil met gedicht is onderdeel van het kunstwerk.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Bezorgers

omgeving Roosendaal en Bergen op Zoom

Bezorger Altena Nieuws

Genderen, Hank

Meerdere vacatures

Halsteren

Chauffeur

Moerdijk

verpleegkundig specialist ouderenzorg

Raamsdonksveer

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief