Dennis Sep bij één van de grootste tegeltableaus FOTO REMKO VERMUNT
Dennis Sep bij één van de grootste tegeltableaus FOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

Dennis Sep brengt stukje geschiedenis tot leven

ROOSENDAAL - In de Molenstraat in Roosendaal is een uniek stukje geschiedenis aan het licht gekomen. Dennis Sep van SEP Feestartikelen is bezig met een opfrisbeurt van zijn zaak, maar daarbij is hij bijzondere tegeltableaus tegengekomen uit de tijd van kruidenierszaak De Gruyter. "Ik wist wel dat er tableaus waren, maar niet dat het er zoveel waren en nog zo goed bewaard", vertelt Dennis.


Het pand aan de Molenstraat 38 was in 1903 nog gewoon een woonhuis, maar een paar jaar later (in 1911) werd het pand omgebouwd tot één van de vele winkels van De Gruyter. "Dat was een beetje de HEMA van toen", vertelt Dennis Sep. De winkels waren luxueus ingericht en ze verkochten voornamelijk luxe producten. Het was een succes in Nederland. De Gruyter had op zijn hoogtepunt in de jaren '60 zo'n 550 winkels in Nederland en ruim 7500 werknemers. "In 1954 is dit pand nog verbouwd en toen zijn de tegeltableaus geplaatst", weet Dennis Sep te vertellen. Zelf was hij destijds nog niet eens geboren, maar de vondst van de tableaus in zijn winkel heeft ervoor gezorgd dat hij flink wat research is gaan doen.

Verstopt

Zo weet Dennis te vertellen dat het pand van De Gruyter in 1968 is overgenomen door Piet Leys die er een ijzerwarenzaak van heeft gemaakt. Hij bevestigde een aantal latten voor de tableaus om er schappen voor te kunnen plaatsen. "Toentertijd waren die tableaus nog helemaal niet zo bijzonder, maar naarmate de tijd verstrekt wordt zoiets toch steeds meer bijzonder", stelt Sep. In 1984 verhuisde SEP Feestartikelen van de Burgemeester Prinsensingel naar de Molenstraat. De latten van Piet Leys werden gebruikt om panelen op te maken, waardoor veel van de tableaus aan het zicht werden onttrokken. "Toen was ik tien jaar. Ik kan me niet herinneren dat ik de tableaus toen nog heb gezien, maar als tienjarige ben je natuurlijk ook wel met andere dingen bezig." De kans is dan ook groot dat de tableaus dus al ruim 35 jaar weggestopt zijn voor publiek.

Handwerk

Nu de zaak een opfrisbeurt krijgt, besloot Dennis om meteen ook de panelen weg te halen. "En toen kwamen we die tableaus tegen." Het gaat om ongeveer acht tableaus, waarvan de grootste ongeveer drie bij vijf meter groot is. Iedere afbeelding draait om één van de luxe producten van de kruidenier. "Zo wordt hier koffie afgebeeld en hier fruit", wijst Sep. "En dat is een bakkersmeisje denk ik en daar gaat het om thee of om koekjes." De tegeltableaus van De Gruyter zijn een fenomeen in Nederland. Zo is Dennis Sep online al verschillende afbeeldingen tegengekomen van min of meer dezelfde tableaus. "Maar het was geen productiewerk, want ieder tableau is steeds weer net iets anders." Het gaat om speciaal handwerk en door de manier van afwerken is er een glazuurlaag over de schildering gekomen. "Daardoor zijn ze zo mooi geconserveerd gebleven. Je kan er met een mes overheen gaan, maar je ziet er niets van." Dennis Sep heeft al contact gelegd met verschillende deskundigen om meer te weten te komen over de tableaus. "Volgens één van hen gaat het om een vierde generatie van De Gruyter tegeltableaus. Dat kon hij zien aan de pastelkleuren en het ontbreken van een lijst rondom de tableaus."

Conserveren

Nu de tableaus weer zichtbaar zijn, vindt Sep het dan ook zonde om ze weer te verstoppen. "Ik wil ze wel terug laten komen in de winkel. Ze zijn nu echt weer zichtbaar, zoals ze ook in 1954 te zien waren." En daar krijgt Sep alleen maar leuke reacties op. "Vooral ouderen kunnen het zich nog herinneren. Dat zijn verhalen die toch eigenlijk niet verloren mogen gaan." Sep gaat de afbeeldingen dan ook goed bewaren en conserveren. "Maar ik wil er eerst zelf meer over weten." Daarom roept hij eenieder die meer weet over de tableaus op om eens langs te komen. "Deze verhalen moeten we doorgeven aan de nieuwe generatie."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief