Foto:

'Op de dag zelf is het altijd retespannend'

ROOSENDAAL - De Draai viert dit jaar haar veertigjarig jubileum en dat mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Speciaal voor dit jubileumjaar keert De Draai terug naar haar roots door weer grote namen binnen te halen. Het bestuur van De Draai laat een roerige periode achter zich en nu de rust is wedergekeerd, stellen we in een reeks van vijf artikelen graag de vrijwilligers achter de organisatie aan je voor. Deze week: Joost van Oosterhout.


Vijftien jaar geleden was Joost van Oosterhout al aanwezig bij de Draai van de Kaai. Toen nog gewoon als bezoeker, maar al snel besloot hij om zich ook vrijwillig in te gaan zetten voor het wielerevenement. Toen vijf jaar geleden een deel van het oorspronkelijke bestuur opstapte, werd Joost gevraagd om tevens bestuurslid te worden en daar hoefde hij niet lang over na te denken. "Het is het mooiste evenement van Roosendaal en daar zet ik graag mijn schouders onder." Joost is een bekende in het Roosendaalse en in het verleden was hij ook bestuurslid bij rsc Alliance. Met zijn komst in het bestuur van de Draai trad Joost van Oosterhout in de voetsporen van oprichter van De Draai: Henk van Broekhoven. Daarmee werd hij dé facilitaire man van De Draai. "Van de hekken langs het parcours tot aan het geluid en van de opbouw van het entertainmentplein tot de horeca", vertelt Joost.

Flinke klus

Een hele kluif dus en daar komt ook nog eens het gehele entertainmentgedeelte bij. "Dat zijn eigenlijk twee onderdelen die je wel samen móet oppakken. Entertainment en facilitair zitten zo in elkaar verweven, dat je dat haast niet kan scheiden. De hele opbouw van het Kadeplein en de stroomvoorzieningen zijn allemaal zaken die je door één partij laat doen." Daarmee heeft Joost zich een flinke klus op de hals gehaald, maar toch doet hij het met liefde en plezier. "Je bent er eigenlijk het hele jaar wel mee bezig, maar vooral de zes laatste weken zijn erg druk", vertelt Joost.

Artiesten

Meteen na De Draai wordt in september al een evaluatie gehouden van de afgelopen editie. De maanden oktober en november zijn relatief rustig, maar daarna gaat het team alweer van start met de voorbereidingen voor de nieuwe Draai. "De artiesten boeken we via één boekingsbureau en meestal gaan we rond de feestdagen al kijken wie er beschikbaar is." Daarbij wordt niet alleen gekeken naar wie op dat moment 'hot' is, maar ook naar welke artiest het beste bij Roosendaal past. "Het is toch een echt volksfeest en daarbij kom je al snel op Nederlandstalig uit", verklaart Van Oosterhout zijn keuzes. "Daarnaast kijken we naar wie hier al eerder zijn geweest en wie goed scoort bij het publiek." Uiteindelijk wordt een wensenlijstje gemaakt voor het entertainmentprogramma. "En dat leveren we in bij het boekingsbureau." Dit jaar staan bijvoorbeeld Snollebollekes, Django Wagner en zanger Kafke op het podium. "Die hebben we dus in december 2018 al vast moeten leggen."

Puzzel

Toch is het vastleggen van de artiesten voor Joost niet de grootste puzzel rondom De Draai. "In de afgelopen vijf jaar is de wijk enorm veranderd. De Wipwei werd vroeger gebruikt voor het VIP-deck en het entertainmentgedeelte, maar nu daar huizen zijn gebouwd kan dat natuurlijk niet meer." De artiesten staan tegenwoordig op het Kadeplein, maar daar is het volgens Joost echt passen en meten. "Sinds het oude douanegebouw bewoond wordt, zijn er ook extra regels bijgekomen in verband met brandveiligheid en geluidsoverlast." Nu volgend jaar waarschijnlijk ook het Essentgebouw aangepakt gaat worden, is het maar de vraag of en zo ja, hoe het evenementenplein dan ingericht kan worden. "Je weet gewoon niet wat er gaat gebeuren, dus dat is wel de moeilijkste opgave."

Back-up

Op de dagen van de Draai probeert Joost dan ook te genieten van het eindresultaat. "Maar het blijft ieder jaar weer retespannend, want als het podium opeens uitvalt of iets niet werkt, dan moet je meteen aan de bak. We hebben gelukkig wel back-ups, maar die wil ik liever niet gebruiken", lacht Van Oosterhout.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief