Foto: Remko Vermunt

Een lach en een traan, maar vooral feest bij veertigste editie De Draai

ROOSENDAAL - Lokaal talent, lokale artiesten en lokale ondernemers. De Draai keerde tijdens deze veertigste editie terug naar de oorsprong en dat kon op veel enthousiasme rekenen van de bezoekers. Want naast dat lokale talent stonden zoals vanouds ook grote namen, zoals Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten.


Langs de kant van het parcours leek het afgelopen maandag drukker dan ooit. Niet alleen op de Kade, maar ook in de Jan Vermeerlaan en de Wethouder Lanenstraat was het gezellig druk met bezoekers van deze jubileumeditie van De Draai. Dat begon 's middags al met twee kwalificatierondes voor de Fixed Gear. Later waren de nieuwelingen aan de beurt waar de Maleisische Muhammad Afiq Iskandar er met de prijs vandoor ging, gevolgd door Moreno Tak en Bart Hordijk.

Klaar voor de start

In het kader van Klaar voor de Start, een initiatief van onder andere Marianne Vos en Steven Kruijswijk, mochten lokale rennertjes in spé een rondje achter de elite dames rijden, waarna ze in de laatste honderd meters werden losgelaten voor een eindsprint. Vooral de jongste categorie kon op veel applaus rekenen. Vervolgens mochten de vrouwen zelf aan de bak. Na veertig kilometer was het Lucinda Brand die als eerste over de streep kwam, gevolgd door Annemiek van Vleuten en lokale topper Thalita de Jong uit Ossendrecht.

Overlijden

's Avonds stonden er nog drie wedstrijden op de planning. De Koppeltijdrit voor profs (gewonnen door Mathieu van der Poel en Maarten van Trijp), de finale van de Fixed Gear (gewonnen door Ide Schelling) en dé wedstrijd van de elite mannen met namen zoals geletruidrager Mike Teunissen, sprinter Dylan Groenewegen én Caleb Ewan die drie etappezeges op zijn naam mocht schrijven tijdens de Tour de France. Laatstgenoemde besloot echter vlak voor de start om niet deel te nemen, toen bekend werd dat zijn Belgische ploeggenoot Bjorg Lambrecht zojuist was omgekomen bij een val tijdens de Ronde van Polen. "Iedere wielerliefhebber heeft daar begrip voor", stelde Pascal de Geus namens de organisatie.

Demarrage

Na een indrukwekkende minuut stilte gingen de overige mannen echter met een rap tempo van start. Een sterke kopgroep wist zich vooruit te werken met namen zoals Dylan Groenewegen, Moreno Hofland, Sebastian Langeveld, Sjoerd van Ginneken, Mike Teunissen en Mathieu van der Poel. Na verschillende demarrages was het Mathieu van der Poel die een paar honderd meter voor de finish extra aanzette en daarmee schreef hij de veertigste editie van De Draai op z'n naam.

Feestplein

Voor veel bezoekers was het een prachtige editie van De Draai, ook voor de bezoekers die niets om wielrennen geven. Zij konden de hele dag terecht op het Kadeplein voor muziek van onder andere Django Wagner, Zanger Kafke en Snollebollekes. Vooral bij laatstgenoemde ging het spreekwoordelijke dak eraf. Toen hij de bezoekers van links... naar rechts... liet springen schudde de rest van Roosendaal gezellig mee. Het bleef dan ook nog lang gezellig in de stad.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief