Door middel van coaching leren de jongeren op eigen benen te staan
Door middel van coaching leren de jongeren op eigen benen te staan (Foto: )

Roosendaal krijgt eigen Kamers met Kansen

Zes jongeren krijgen een tweede kans in Roosendaal


ROOSENDAAL - Zes jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar krijgen binnenkort een tweede kans dankzij het project Kamers met Kansen. "De gemeente heeft haar goedkeuring gegeven en Alwel heeft een pand aan de Wilhelminastraat beschikbaar gesteld, dus we kunnen bijna van start", stelt Elise Hilhorst namens Kamers met Kansen.

DOOR REMKO VERMUNT

Kamers met Kansen is een project waarbij jongeren de kans krijgen om op zichzelf te wonen. Daarbij krijgen ze ondersteuning van vrijwillige coaches. "Veel jongeren hebben mensen om zich heen die hun hierbij helpen, maar voor sommigen is dat niet zo vanzelfsprekend. Soms omdat er thuis problemen zijn en/of omdat er niet genoeg ondersteuning is bij het vinden van een woning, school en/of werk", legt Hilhorst uit. Voor deze jongeren met een rugzakje is er het project Kamers met Kansen waarbij ze een nieuwe kans krijgen.

Zelfstandig

In Roosendaal is een pand aan de Wilhelminastraat beschikbaar gesteld door Alwel. Het pand bestaat uit twaalf units en zes daarvan zijn gereserveerd voor de jongeren. Ze krijgen dus niet alleen hulp van de vrijwillige coaches, maar kunnen ook elkaar helpen omdat ze allemaal in hetzelfde schuitje zitten. In een maximale tijdspanne van twee jaar wordt met de jongeren gewerkt naar het moment waarop ze helemaal zelfstandig kunnen gaan wonen. "Dit zijn geen probleemjongeren", stelt vrijwillige coach Anita de Bruijn. "Er is zelden sprake van drugs- of alcoholproblemen. Het zijn vooral jongeren die gewoon geen goede begeleiding hebben meegekregen vanuit huis en dus een beetje hulp kunnen gebruiken."

Keuzes

Zelf heeft de 57-jarige Anita de Bruijn uit Halsteren ook geen goede start gekend. "Toen ik zelf een jaar of zestien of zeventien was, had ik veel baat gehad bij dit project. Dan had ik m'n leven sneller op de rit gehad en minder stomme keuzes gemaakt." Daarom besloot ze om zelf als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Kamers voor Kansen. "Ik ga eerst het gesprek aan met de jongeren. Ik steek veel tijd in het kennismaken en daarna gaan we dieper op de problematiek in." Dat gebeurt niet in een saai kantoor, maar gewoon buiten tijdens het winkelen of op het terras met een drankje. "Op die manier praat je toch wat makkelijker met elkaar." De afgelopen jaren heeft Anita onder andere een meisje geholpen dat geen financiële basis had. "Ze was gestopt met school, had geen werk en geen begeleiding. Samen met haar is Anita een uitkering gaan aanvragen en daarna werd gezocht naar een passend (bij)baantje. Eigenlijk het werk wat een normale ouder ook zou doen."

Resultaten

Het project Kamers met Kansen bestaat al bijna tien jaar in de gemeente Breda en daar is men erg positief over de resultaten. "In 2018 zijn 84 procent van de jongeren positief uitgestroomd. Zij gaan vol zelfvertrouwen verder werken aan hun toekomst. Het is mooi om te zien wanneer jongeren door de steun van onze vrijwillige coaches weer met vertrouwen aan hun toekomst werken en zelfstandig de wijde wereld in gaan."


Rust

Eén van de jongeren die op dit moment gebruik maakt van Kamers met Kansen in Breda is de negentienjarige Anette. Zij woont nu vijf maanden bij Kamers met Kansen. ''Ik ben zo blij dat ik hier mag wonen. Eindelijk rust in mijn leven", vertelt Anette. "Eindelijk geen professional die me op de huid zit. Hier heb je de vrijheid en met mijn coach werk ik aan mijn doelen. Ik zit beter in mijn vel. Ook ga ik weer naar school en heb zelfs een bijbaantje. Omdat ik merkte dat het financieel niet goed ging krijg ik hier nu begeleiding bij." Thuis was er vroeger veel ruzie, maar doordat Anette nu op zichzelf woont is ook de relatie met haar moeder verbeterd. "Ik kan trots zijn op mezelf.''

Hoewel er al voldoende coaches zijn om te starten in Roosendaal, kunnen vrijwilligers zich altijd nog melden. Kijk voor meer informatie op www.kamersmetkansennb.nl

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief