Wim van den Goorbergh (Vrienden van Groenhuysen) maakt samen met bewoner Erwin een rondje door de tuin FOTO REMKO VERMUNT
Wim van den Goorbergh (Vrienden van Groenhuysen) maakt samen met bewoner Erwin een rondje door de tuin FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Bewoners blij met belevingstuin Heerma State

Door: Remko Vermunt algemeen

ROOSENDAAL - Een beweegtuin, een strandje, een kas en een looproute. De belevingstuin bij woon- en zorgcentrum Heerma State is na drie jaar hard werken nu helemaal klaar en dat werd afgelopen vrijdag gevierd met een gezamenlijke barbecue voor de vele bewoners én de partners die de realisatie van de belevingstuin mede mogelijk hebben gemaakt.

Groenhuysen kocht in 2016 een grote lap grond die naast het woon- en zorgcentrum ligt. De tuin werd met behulp van een architect aangesloten op de oude versteende tuin van Heerma State. Daardoor konden de bewoners al vrij wandelen en dwalen door de weidse, parkachtige tuin, maar de tuin was verder nog leeg en kaal en daar moest verandering in komen.

Beweging

"Mensen met dementie zijn een vergeten groep geworden", vertelt Mien de Jong, manager Heerma State. "Ze zijn eigenlijk uit de maatschappij gezet, maar mensen vergeten dat ook mensen met dementie stuk voor stuk unieke mensen zijn. Wij proberen daarop in te spelen en daar hebben we geweldige teams voor." Mensen met dementie zijn bijvoorbeeld enorm gebaat bij bewegen. Uit onderzoeken blijkt dat vrijheid meer levensvreugde geeft en dat prikkels als geuren, kleuren en geluiden het brein activeren. Daarom moest er een belevingstuin komen, maar voor het aanleggen van de tuin was wel geld nodig. De Vrienden van Groenhuysen begonnen daarom met een fondsenwerving. "Want een ton is niet genoeg."

Inrichting

En met succes. Er werd veel geld ingezameld. Met tal van donaties werd uiteindelijk zo'n 150.000 euro ingezameld en daarmee werd de belevingstuin een feit. Met onder andere een strandje, knuffelkippen, een kleine boerderij met geitjes, twee volières, een speelpleintje, twee bushaltes en nog veel meer. "Er wonen hier honderdzestig mensen verdeeld over acht groepen. Allemaal hebben ze hun eigen woonkamer en die sluiten allemaal aan op de tuin", vertelt Mien. Zo'n zestig mensen hebben een bandje om, waarmee ze zelf de deur naar buiten kunnen openen. De anderen kunnen onder begeleiding een rondje door de tuin maken. "Het strandje wordt bijvoorbeeld veel gebruikt. Dan doen mensen lekker hun schoenen uit, voetjes in het zand en dan voelt het net alsof ze op vakantie zijn, net als vroeger. Het zijn die kleine dingen die 't hem doen."

Vrijheid

Ook gaan verschillende bewoners wel eens in de bushokjes zitten. "Een enkeling vraagt wel eens waar de bus blijft", vertelt Mien. "Maar de meesten zitten er een tijdje en daarna zijn ze alweer vergeten wat ze daar aan het doen waren en dan gaan ze weer verder." Zo voelt het voor veel bewoners niet alsof ze opgesloten zitten, maar onderdeel zijn van de maatschappij. "Op deze manier proberen we onze mensen vitaal te houden. We hebben veel overleg met andere woon- en zorgcentra en zij zijn vaak huiverig omdat mensen kunnen vallen, maar juist door ze veel te laten bewegen is de kans op vallen veel kleiner." Heerma State is overigens ook een expertisecentrum als het gaat om mensen die al op jonge leeftijd te maken krijgen met dementie. De jongste bewoner is dan ook 43 jaar. "Voor hen is het helemaal belangrijk om lekker in beweging te blijven. Daarnaast zorgt iedereen binnen Heerma State voor elkaar. "Iedereen is verantwoordelijk voor iedereen. Dus als je in de winter iemand buiten ziet lopen zonder jas, dan loop je er even heen om een jas aan te geven."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief