Foto:

Bibliotheek staat stil bij laaggeletterdheid

ROOSENDAAL - Bibliotheek VANnU organiseert komende week, van maandag 9 tot en met zondag 15 september, allerlei activiteiten in het kader van de Week van de Alfabetisering. De bibliotheek wil er, samen met de stichting Lezen & Schrijven, voor zorgen dat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven en omgaan met de computer. "Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen", aldus de bibliotheek. 


Naar schatting zijn er ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd. "Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook met digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen." In de Week van de Alfabetisering organiseert Bibliotheek VANnU daarom diverse activiteiten rondom laaggeletterdheid.

Taalakkoord

Op maandag 9 september ondertekenen verschillende wethouders in de bibliotheek op de Markt het Taalakkoord 'Meedoen met taal'. Met de afspraken die in het Taalakkoord staan pakken de ondertekenaars de komende 5 jaar gezamenlijk laaggeletterdheid aan. Onder andere de inzet van Taalambassadeurs, cursussen, Taalhuizen en Taalnetwerken moet de bewustwording en signalering van laaggeletterdheid verbeteren en de taboes eromheen wegnemen.

Taalpunt en Taalcafé

Op dinsdag en donderdag wordt in Roosendaal een Spreekuur Taalpunt georganiseerd. Een Taalpunt is dé plek waar iedereen terecht kan met vragen over basisvaardigheden. In Roosendaal wordt dat gehouden van 14.00 tot 16.30 uur.  Dinsdag wordt ook het Taalcafé georganiseerd van 14.00 tot 15.30 uur. Een Taalcafé is een informeel samenkomen. Men is welkom om samen met mensen met een taalachterstand en met vrijwilligers de Nederlandse taal te spreken.

Informatiebijeenkomst

Mensen die het leuk vinden om met taal aan de slag te gaan en mensen uit verschillende culturen te leren kennen, kunnen op vrijdag 13 september aanhaken bij een speciale informatiebijeenkomst. Van 16.00 tot 19.00 uur krijg je alle informatie di eje nodig hebt om een taalvrijwilliger te worden.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief