Op welke locaties zouden de speler straks neerstrijken?
Op welke locaties zouden de speler straks neerstrijken? (Foto: )

Verrassende locaties bij negende editie TOL

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Comedie heeft dit jaar de eer gekregen om de negende editie van Theater Op Locatie te organiseren. In de laatste twee weekenden van september worden bezoekers meegenomen door de wijk Kalsdonk. De toeschouwers krijgen drie verschillende voorstellingen te zien op drie verrassende locaties, maar ook onderweg naar de theaterlocaties is er genoeg te beleven.


"We proberen ons dit jaar echt te onderscheiden van de voorgaande edities", vertellen Bram van Arendonk en Jakkob Scheepers namens het organiserend comité. Theater Op Locatie wordt om de twee jaar georganiseerd en iedere keer is een andere verenigingen aan de beurt om de boel te organiseren. "Dat houdt het evenement jong, want er komt steeds vers bloed bij."

TOL

De eerste editie van Theater Op Locatie werd in 2003 opgezet door het Roosendaals Toneel vanwege het 85-jarig bestaan van de club. De Roosendaalse Comedie, Drie Maal Plankenkoorts en het Nispense Onderling Kunstgenot sloten daarbij aan. Na een paar jaar is Drie Maal Plankenkoorts afgehaakt, maar dit jaar komt er een nieuwe, vierde vereniging bij: Tongerlo Toneel. "Het toneelwereldje in Roosendaal is klein. Het Tongerlo Toneel is vooral een gelegenheidsclub die zich veel richt op improvisatie en straattheater, maar het zijn ook jonge gasten die een mooie toegevoegde waarde hebben voor TOL."

Locaties

Het concept Theater Op Locatie is precies wat de titel al doet vermoeden. Het is een toneelproject, waarbij het publiek van de ene locatie naar de andere loopt om telkens een eenakter te bekijken die inhoudelijk bij de plaats van opvoering past. "Wij spelen met onze verenigingen zelden in De Kring", vertelt Van Arendonk. "We spelen onze voorstellingen vooral op locatie en bij het schrijven van het stuk wordt de locatie meteen gebruikt als decor." Bij Theater Op Locatie worden de toeschouwers meegenomen naar een bepaalde wijk of dorp en dit jaar is gekozen voor de wijk Kalsdonk. "We zochten een wijk die we nog niet gehad hebben", vertelt Van Arendonk. "De wijk Kalsdonk is een oude, maar ook belangrijke wijk in Roosendaal. Het was een wijk vol arbeid en industrie, maar in de loop van de jaren is dat veranderd met onder andere het vertrek van Philips." Jakkob Scheepers vult hem aan: "Het is een wijk met een rijke geschiedenis, een prachtig heden en een mooie toekomst. Dat geeft ons alles wat we nodig hebben voor een mooi verhaal."

Verzamelpunt

Bij een eerdere editie van Theater Op Locatie werd bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan het Mariadalklooster. "Een locatie die veel mensen kennen, maar waar je zelden tot nooit binnenkomt", vertelt Scheepers. "Wij zijn ook op zoek gegaan naar dat soort locaties, waarvan je je afvraagt: 'Wat zit er achter die deuren?'." Volgens de heren is dat in ieder geval gelukt en staan er bijzondere locaties te wachten. Welke dat zijn, blijft nog geheim. "Daar komen mensen op de dag zelf wel achter." Wat wel bekend is, is dat men verzameld bij Biljartcafé de Ram in de Kalsdonksestraat. "Van daaruit gaan we lopend naar de drie locaties toe. Nieuw bij deze editie is dat we ook voor onderweg een soort intermezzo hebben bedacht. Er lopen gidsen mee met de groepen; iconische karakters uit de wijk die vertellen over hún Kalsdonk. Geen Wikipediateksten, maar écht leuke verhalen." Bijzonder is ook dat bij Theater op Locatie de spelers van de verschillende toneelverenigingen als het ware op één hoop zijn gegooid. "Dat maakt het voor de spelers ook enorm leuk, want je speelt opeens met allemaal nieuwe mensen. Dat brengt een bepaalde frisheid mee in het spel."

Ben jij benieuwd en wil je graag 20,21, 28 of 29 september komen kijken? Neem dan een kijkje op www.de-comedie.nl

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief