Marieke de Bra tijdens het NK Paaldansen
Marieke de Bra tijdens het NK Paaldansen

Marieke de Bra: 'Deze zoektocht moest er komen'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wat hebben verlatingsangst en paaldansen met elkaar te maken? Op het eerste gezicht misschien niets, maar dat geldt niet voor de in Roosendaal geboren en getogen Marieke de Bra. In haar documentaire 'Mama' gaat ze op zoek naar antwoorden op vragen uit haar eigen leven. Waarom wil ze meedoen aan het NK Paaldansen? Waarom heeft ze verlatingsangst? En waarom wil ze alles doen om mannen te pleasen?

Fotograaf en filmmaker Marieke de Bra zit samen met een vriendin naar een paaldans performance te kijken, wanneer ze haar frustraties uit over het feit dat zij nooit 'zo goed' zal worden. "Als jij drie maanden elke dag traint, kun jij dit ook hoor", stelt de vriendin en op dat moment besluit Marieke de Bra om alles op alles te zetten om mee te kunnen doen aan het NK Paaldansen. "Ik wist dat dit een live changing moment ging worden in mijn leven. Ik huurde een privéstudio om te trainen en ik kreeg privélessen om beter te worden." Marieke besluit om alles vast te leggen op camera. "Maar uiteindelijk kwam bij mij de vraag naar boven: Waarom wil ik dit eigenlijk doen?"

Therapie

Om antwoord te krijgen op die vraag, bezocht ze onder andere een therapeut en ook die momenten werden gefilmd. "Ik kwam tot de conclusie dat ik wilde paaldansen, omdat ik dacht dat mannen dat tof zouden vinden. Dat ze me daardoor aantrekkelijker zouden vinden." Volgens de therapeute heeft Marieke te maken met verlatingsangst en onbewust trekt ze juist mannen aan die bindingsangst hebben. Een combinatie die niet werkt. In de documentaire gaat Marieke daarom verder op onderzoek uit. Waar komt die verlatingsangst vandaan?

Antwoorden

"Je volgt eigenlijk twee verhaallijnen. Mijn weg naar het NK Paaldansen dat vorig jaar in juni plaatsvond én mijn persoonlijke verhaal over verlatingsangst en mijn sessies bij de therapeute." De kijker wordt meegenomen in de zoektocht naar antwoorden. Zonder te veel spoilers weg te willen geven, kan Marieke wel vertellen dat de zoektocht naar haar jeugd heeft geleid. "De oorzaak van de verlatingsangst ligt voor een groot deel bij mijn ouders. Ik heb nooit geleerd om te communiceren over gevoelens, zoals pijn en verdriet." Daardoor heeft Marieke naar eigen zeggen veel gebagatelliseerd in haar leven en ze heeft lang het gevoel gehad dat ze 'het' niet waard was. "Ik vond mezelf niet belangrijk genoeg om mijn eigen emoties te delen, vooral niet als dit lastige emoties waren."

Ouders

Wat haar ouders van die conclusie vinden, durft Marieke niet te zeggen. "Ze houden heel veel van me en ze wilden graag helpen bij het maken van de documentaire, maar ik heb geen idee wat ze van de documentaire vinden." Of het maken van de documentaire een positieve invloed heeft gehad op het contact met haar ouders én haar eigen leven, daarover moeten de kijkers straks zelf oordelen. Maar, eerst moet de film nog afgemaakt worden en daarvoor is geld nodig. Twintigduizend euro om precies te zijn. "We hebben alles al gefilmd. Het NK Paaldansen was in juni vorig jaar en mijn laatste therapiesessie was in november, maar de film moet nu nog geëdit worden, er moet nog muziek gemaakt worden en voor de distributie en marketing hebben we ook geld nodig." Daarom is Marieke een crowdfundingsactie gestart. De campagne loopt tot en met 5 oktober 2019. Donateurs ontvangen o.a. tickets voor de première, een privéles paaldansen of een fotoportret. Meer informatie op: www.cinecrowd.com/mama.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief