Foto: Remko Vermunt

Mensen met diabetes op pad met de huisarts

ROOSENDAAL - Negentien Roosendalers met diabetes vertrekken op zaterdag 28 september naar Den Haag om mee te doen aan de eindloop van de Nationale Diabetes Challenge in Den Haag. Al sinds april doen de deelnemers mee aan deze wandelchallenge waarbij iedere week een wandeling wordt gemaakt met fysiotherapeuten, diabetesverpleegkundigen, diëtistes en nog veel meer mensen.


Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wandelen een positief effect heeft op de behandeling van diabetes. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen al door een gezondere leefstijl. Daarom heeft de Bas van de Goor Foundation de Nationale Diabetes Challenge in het leven geroepen. Jaarlijks brengt de NDC duizenden mensen met diabetes in beweging om zo hun kwaliteit van leven te verbeteren, zo ook in Roosendaal.

Wandelchallenge

Begin april zijn de Roosendaalse beweegcoaches Demy Weertman en Mandy Buijs gestart met de wandelchallenge. Dit werd samen opgezet met huisartsenpraktijken Kroevenpoort en Kennedylaan opgezet. "De wandelingen zijn bedoeld voor mensen met diabetes maar iedereen die een start wilde maken met wandelen, mocht bij ons aansluiten. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau", vertellen de beweegcoaches van Sportservice Noord-Brabant. Uiteindelijk werd in april gestart met een rondje van 400 meter. "Zo konden we kijken wat de verhoudingen waren in de groep. We hebben daarna de groep gesplitst in twee niveaus zodat iedereen wekelijks kon kiezen met welke groep hij of zij mee ging wandelen."

Rondje met de huisarts

Afgelopen maandag gingen de twee groepen weer van start. Eén snellere groep ging met Demy mee en de rustigere groep liep een rondje met Mandy. "We lopen een rondje van drie kilometer en een rondje van vijf kilometer", vertelt Demy. We zijn in april begonnen met 33 deelnemers en er zijn nu nog zo'n 25 mensen die structureel iedere maandag meelopen. Demy en Mandy zijn er iedere week bij om één van de twee groepen te begeleiden, maar zij krijgen ondersteuning van onder andere de huisartsenpraktijken en daarnaast lopen er nog andere professionals mee. Zo zijn er fysiotherapeuten, diabetesverpleegkundigen, diëtistes en nog veel meer mensen mee gewandeld die de deelnemers over van alles konden informeren. "Het werkt heel goed om samen te werken met de huisartsenpraktijk. Mensen vinden het leuk om een wandelingetje te maken met de huisarts", zegt beweegcoach Demy.

Gezelligheid

Volgens Demy en Mandy gaat het echter niet alleen om het wandelen. Ook de gezelligheid zorgt er voor dat de deelnemers er iedere week zijn. Er wordt volop gekletst tijdens het wandelen en deelnemers stimuleren elkaar om het vol te houden. "Toen wij op vakantie waren, kregen we steeds groepsfoto’s opgestuurd van de wandeling. En daar hoorde met het warme weer natuurlijk ook een ijsje bij", zegt beweegcoach Mandy. Met het meelopen van de Nationale eindloop wordt de Diabetes Challenge op 28 september officieel afgesloten. Met een bus zullen ook de deelnemers uit Roosendaal hier naartoe gaan om hun einddoel te lopen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>