Bij het uitgebrande Koetshuis wordt nog bekeken wat de mogelijkheden zijn
Bij het uitgebrande Koetshuis wordt nog bekeken wat de mogelijkheden zijn (Foto: Remko Vermunt)

Slecht gesteld met Roosendaalse monumenten

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal is druk bezig om ervoor te zorgen dat eigenaren van monumenten hun panden goed onderhouden.


Monumenteneigenaren zijn verplicht om de panden goed te onderhouden, zodat de instandhouding van het object gewaarborgd is. Achterstallig onderhoud kan immers leiden tot verval. Uit een 0-meting uit 2018 is gebleken dat twaalf monumenten in slechte staat zijn. Bij 43 procent van de panden wordt matig gescoord en daarbij gaat het bijvoorbeeld om slecht schilderwerk. In 55 procent van de gevallen verkeert het pand in redelijke tot goede staat.

Financiële problemen

"Uit de bezoeken blijkt dat de meeste panden niet voor niets in 'slechte' staat verkeren en dat gebrek aan financiële middelen voor de eigenaren het grote probleem is", laat de gemeente nu weten. Zes van de twaalf objecten hebben inmiddels een voorlopige (nood)voorziening getroffen. Bij twee monumenten zijn de werkzaamheden uitgevoerd, waardoor het object niet meer in slechte staat verkeert en bij één object is de eigenaar (nog) niet in staat geweest om de problemen aan te pakken. Bij de overige drie panden geldt een andere situatie. Zo is één object van de monumentenlijst afgevoerd, één pand is inmiddels grondig gerenoveerd en bij het uitgebrande koetshuis aan de Molenstraat wordt nog bekeken wat de mogelijkheden zijn.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>