Sjaak Adriaanse is één van de bezoekers van Bakkerij de Eenvoud FOTO REMKO VERMUNT
Sjaak Adriaanse is één van de bezoekers van Bakkerij de Eenvoud FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Bakkerij de Eenvoud strijkt neer in Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Praten over de toekomstige ontwikkelingen rondom energie en duurzaamheid, terwijl je kan genieten van een versgebakken broodje. Dat is in het kort het idee bij Bakkerij de Eenvoud. Sinds gisteren is deze mobiele bakkerij te zien op verschillende plekken in de gemeente Roosendaal. De bakker en medewerkers gaan tijdens het bakken van brood met de inwoners in gesprek over de energietransitie om zo input op te halen voor de gemeente.

De gemeente Roosendaal wil namelijk graag haar steentje bijdragen aan het Nationaal Klimaatakkoord. Het uiteindelijke doel van het Nationaal Klimaatakkoord is om de uitstoot van CO2 met 49 procent in 2030 terug te dringen en met 95 procent in 2050. Hiervoor zijn grote veranderingen nodig. De gemeente Roosendaal wil meedenken over die verandering en uiteindelijk een voorstel doen aan het Rijk. Maar welke veranderingen vinden de Roosendalers acceptabel? En welke ideeën hebben de Roosendalers om dit te bewerkstelligen? Die vragen komen aan bod bij de mobiele bakkerij De Eenvoud.

De Eenvoud

Binnen deze bakkerij staat ontmoeting centraal. "Tijdens het kneden van het deeg en het rollen en afbakken van de broodjes is er ruimte om over van alles te praten. Het proces van brood maken is inmiddels een prettige manier om met elkaar in gesprek te raken over belangrijke onderwerpen. Brood bakken vergt immers tijd: kneden, laten rijzen en afbakken. Tijdens het wachten voeren medewerkers het gesprek met inwoners over hoe zij aankijken tegen de energietransitie in de stad en in de regio."

Cynisch

Dat ging afgelopen vrijdag van start in de wijk Langdonk. Van 11.00 tot 15.00 uur was de mobiele bakkerij te vinden bij de Lindenburg. Vandaag strijkt de bakkerij neer in Nispen en maandag staat de bakkerij op de weekmarkt in het centrum. "Op deze eerste dag hebben we zo'n dertig tot veertig mensen gesproken", vertelt Arie van der Ham. "Zij reageren veelal positief, maar sommigen zijn ook verbitterd of cynisch." Arie is één van de mensen die in gesprek gaat met inwoners over de energietransitie. "Maar je merkt dat er veel sceptici zijn. Je krijgt bijvoorbeeld te horen: 'Ja, maar in België stoken ze nog met olie' of 'Nederland wil altijd het beste jongetje van de klas zijn'.", vertelt Van der Ham. Toch zijn er ook mensen die positief reageren op de bakkerij en deze manier om in gesprek te treden met inwoners. "De input die we hebben gekregen is bijvoorbeeld dat veel mensen niet goed weten welke keuzes ze moeten maken. Ze willen een nieuwe auto kopen, maar weten niet of ze al moeten overstappen naar een elektrische auto of moeten wachten op een auto die rijd op waterstof."

Jongeren

Arie van der Ham en zijn team hebben geen antwoord op die vraag, maar ze nemen het wel mee als input. "Door al die keuzes breng je mensen aan het twijfelen, dus als gemeente moet je zorgen voor een goede voorlichting. Dat is één van de punten die we mee gaan nemen." Ook ging Van der Ham het gesprek aan met jongeren om hun mening te horen. "Sommigen interesseert het echter helemaal niets. Voor hen is het een ver-van-mijn-bedshow. Anderen zijn juist al heel erg bezig met energie en duurzaamheid op school. Zij worden er juist een beetje moe van om steeds hetzelfde te horen. We moeten dus met de gemeente en de scholen ervoor zorgen dat duurzaamheid en de energietransitie op een praktische manier wordt meegenomen in de lesstof."

Bakkerij de Eenvoud strijkt op donderdag 26 september nog neer in Tolbergcentrum (11.00 tot 15.00 uur) en zaterdag 5 oktober is de mobiele bakkerij te vinden op het festival Vier de Wind in de Akkerstraat in Wouw.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief