Afbeelding

Ruim tienduizend euro voor de Hartstichting

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting heeft dit jaar 10.069,42 euro in Roosendaal opgeleverd. Dankzij de inzet van collectanten en giften werkt de Hartstichting aan concrete oplossingen om ieders hart zo gezond mogelijk te houden zoals bijvoorbeeld het realiseren van een landelijk dekkend netwerk van AED's in Nederland.

Quinten Baartmans, waardevolle vrijwilliger o.a. als eerste hulp instructeur: "Buurtbewoners laten spontaan weten dat ze het fijn vinden dat er een AED 24/7 in hun buurt beschikbaar is". In het dagelijks leven is Quinten Baartmans met veiligheid bezig als veiligheidskundige van een internationale organisatie in de tankopslag. "Vanuit mijn werk ben ik na een diploma eerste hulp de instructeursopleiding gaan doen. Dat is inmiddels een uit de hand gelopen hobby geworden", lacht Quinten. Hij verzorgt EHBO trainingen voor zijn collega's, familieleden en als bestuurslid van de EHBO vereniging Kruisland geeft hij 10 trainingen per jaar aan leden en niet-leden van de vereniging. Vanuit die rol en een donatie vanuit de Hartstichting kreeg hij de mogelijkheid om een AED beschikbaar te stellen en te bevestigen aan zijn woning in de Weihoek te Roosendaal.

Opbrengst collecte
Hoe sneller je een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans. Elke seconde telt. Vandaar dat de hartstichting zich al jaren inzet voor een landelijke 6-minutenzone, een zone waarin mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen binnen zes minuten worden gereanimeerd. Voldoende toegankelijke en geregistreerde AED's zijn hierin cruciaal. De opbrengsten van de collecte worden gebruikt om de plaatsing en registratie van AED's op openbare plekken in Nederland te stimuleren. Quinten laat weten: "Vanuit de Hartstichting werden er buitenkasten aangeboden die een AED beschermt tegen weer en wind. Die kon ik wel gebruiken en daarmee werd er weer een AED geregistreerd om een bijdrage te leveren aan een landelijk dekkend netwerk van AED's in Nederland. Zo kunnen meer levens worden gered. Samen met mijn vrouw Josette beheren we de AED en zorgen we voor het onderhoud. Ook staan we geregistreerd als burgerhulpverlener. Als er een oproep komt, zetten we alles op alles om iemand in leven te houden."

Het Roosendaals Treffen
Op zondag 29 september vindt Het Roosendaals Treffen plaats. Een prachtig initiatief van de gemeente Roosendaal waar alle organisaties zonder winstoogmerk die in de gemeente gevestigd of actief zijn, aan deel kunnen nemen. Een mooie reden voor Hartstichting Roosendaal om erbij te zijn. Samen met reanimatie Roosendaal zijn we te vinden in de Molenstraat. Kom even langs en wie weet word je enthousiast om je op te geven als collectant.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief