Moeder Godskerk
Moeder Godskerk

Slotakkoord na 54 jaar Moeder Godskoor

ROOSENDAAL - Betrokkenen bij het Moeder Godskoor hebben ooit de afspraak gemaakt: sluit de kerk dan stopt ook het gelijknamig kerkkoor. Nu zondag 13 oktober de Moeder Godskerk aan de Pres. Kennedylaan te Roosendaal aan de eredienst zal worden onttrokken, luistert het koor voor de laatste keer de dienst op en valt na 54 jaar het doek.


Voor de muziek van deze slotviering heeft de dirigente gekozen voor repertoire die kenmerkend is voor het koor en mensen altijd zo aansprak. Concreet een vierstemmige latijnse mis, gregoriaanse gezangen, Nederlandse liederen en samenzang. De mis is van M. Haydn Missa tempore quadragesima. Het was de eerste meerstemmig Latijnse mis gezongen door het koor.

Geschiedenis

Maart 1965 startte het koor in Noodkerk de Ark in de nieuwe wijk de Kroeven. Medeoprichter en ruim 40 jaar dirigent van het koor Wil Broos, wist in de loop der jaren het koor uit te laten groeien tot een vereniging die de kerkmuziek tot op een hoog niveau bracht. Het aandacht blijven schenken aan de muzikale tradities van onze katholieke kerk, is door alle betrokkenen altijd een belangrijk uitgangspunt geweest. Als symbool zal daarom in de processie aan het eind van de slotviering de Graduale Romanum (gregoriaans gezangenboek) naar buiten worden gedragen. De Moeder Godskerk is bekend om haar geweldige akoestiek. Daarom is het niet alleen voor het kerkkoor decennialang een fijne plaats geweest om te zingen. Ook vele concerten door lokale, nationale en internationale gezelschappen wisten de honderden bezoekers telkens weer te laten genieten van de klank en de ambiance.

Grote muzikale kwaliteiten
In 54 jaar heeft het koor naast veel huwelijksdiensten ook honderden uitvaarten verzorgd. Aansprekende vieringen waren er steeds met Hoogfeestdagen als Kerst(-nacht), Paaswake, Pasen en het Feest van de Kerkwijding (12 oktober). Maar ook het opluisteren van de diensten in de weekendvieringen werden altijd door een goede voorbereiding, verzorgd uitgevoerd. Uit de vele hoogtepunten van het koor dient zeker de uitvoering van de Messa di Gloria van G. Puccini genoemd te worden. De opname hiervan door de NCRV is nog regelmatig op de radio te beluisteren. Diverse missen van koor en solisten werden begeleid door orkest of harmonie waaronder de Missa Simplex van P. Stalmeijer met Harmonie Cecilia uit Zegge. Op Moederdag was het een traditie dat het koor de dienst in de kerk van de bedevaartsplaats Zegge opluisterde. Het koor heeft altijd organisten met grote muzikale kwaliteiten gehad. Stuk voor stuk musici die met pijn in het hart het koor verlieten met slechts één reden: zich verder bekwamen in hun vak. Na het vertrek van Wil Broos is het koor sinds 2010 in de vakbekwame handen gekomen van de dirigente Gunita Kronberga. Met passie en begeestering voor de koorzang, heeft zij het koor tot op de dag van vandaag kwalitatief goed weten te houden.

Werkgroepen
Naast zingen was het Moeder Godskoor ook steeds actief in de vele werkgroepen van de kerk. Denk aan de bijdrage die men leverde aan het nieuwe dak van de kerk, uitbreiding van het orgel, kosters,lectores enz. Koor en dirigent zaten in de haarvaten van de kerk. Ondanks het verdriet over het genomen kerkbesluit, zullen koorleden en muzikale begeleiding er zorg voordragen dat bezoekers 13 oktober na de viering van 11.00 uur huiswaarts gaan met de klank in de oren die hen zal blijven herinneren aan dat mooie Moeder Godskoor. Graag ontmoeten we u 13 oktober. Daarna zal het stil worden in de Moeder Godskerk.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>