Han van Midden heeft zijn belofte afgelegd en is officieel burgemeester van Roosendaal FOTO CHRISTIAN TRAETS
Han van Midden heeft zijn belofte afgelegd en is officieel burgemeester van Roosendaal FOTO CHRISTIAN TRAETS (Foto: Christian Traets)

Han van Midden wil toegankelijk en bereikbaar zijn

ROOSENDAAL - Een beetje spannend vond hij het wel, maar dat was vooral gezonde spanning. Eigenlijk stond Han van Midden vooral te trappelen om aan de slag te mogen. "Als het aan mij lag, was ik maanden geleden al geïnstalleerd als burgemeester", lacht hij. Maar afgelopen week was het 'eindelijk' zo ver. Han van Midden is beëdigd als nieuwe burgemeester van Roosendaal.


De 42-jarige Han van Midden mag zich de komende zes jaar burgemeester van Roosendaal noemen. Een gemeente waar hij zich nu al thuis voelt. "Van de ruim 350 gemeenten in Nederland, zijn er maar een stuk of twintig waar ik me meteen thuis kan voelen. De gemeente Roosendaal is er daar één van", vertelt Van Midden in zijn nieuwe kantoor. Dat ligt onder andere aan de omgeving en de karaktertrekken van de Roosendalers. "Het zijn nuchtere mensen, met doorzettingsvermogen én ondernemersdrang." Wat dat betreft lijkt Roosendaal volgens de nieuwe burgemeester op Rotterdam, zijn vorige woonplaats. "Geen arrogante houding, laagdrempelig en hard werken. Dat past bij mij."

Glazen huis

Sowieso is Han van Midden gewend om snel te aarden in een nieuwe gemeente. Zijn vader was predikant en werd regelmatig 'geroepen' naar nieuwe gemeenschappen. Daarom is Han van Midden als kind regelmatig verhuisd. "Mijn vader had in dat opzicht ook een publiekelijk ambt. Ik ben dan ook gewend om in een soort glazen huis te leven. De kerkdeur stond altijd open, maar ook de deuren van de pastorie. Soms kwam ik mijn kamer uit en dan stonden er vreemden in huis die hulp nodig hadden of wilden praten met mijn vader."

Moreel kompas

Vanuit zijn vader heeft Han van Midden niet alleen meegekregen hoe het is om in een glazen huis te leven, maar ook dat het goed is om de maatschappij te dienen. "Als ik alleen maar geld zou verdienen, zou ik daar heel bedroefd van worden." Het helpen van anderen en klaarstaan voor mensen die het nodig hebben, is dan ook iets wat Han van Midden als burgervader vast wil blijven houden. "Het geloof heb ik losgelaten, maar is sterk bepalend geweest voor de ontwikkeling van mijn moreel kompas en uitgangspunten in het leven.” Die uitgangspunten komen terug in de doelen die Van Midden voor zichzelf heeft gesteld.

Burgervader

Voor de komende zes jaar heeft hij drie speerpunten geformuleerd. "Natuurlijk ga ik me met veel meer zaken bezig houden, maar dit zijn de drie belangrijkste." Zo wil Van Midden toegankelijk en bereikbaar zijn. "Ik voel me meer een burgervader dan een burgemeester" Sinds afgelopen vrijdag is er dan ook een Facebookpagina online gegaan van de burgervader, waardoor inwoners op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met Van Midden. "Maar we gaan ook zelf, pro-actief, de mensen benaderen door meer bijeenkomsten te organiseren."

Knopen leggen

Daarmee kom je automatisch bij speerpunt twee: het verkleinen van de kloof tussen overheid en inwoners. "Er worden nu al wel bezoeken gebracht aan wijken en dorpen, maar daar kan wat mij betreft nog wel een schepje bovenop. We moeten meer gaan nadenken vanuit de Roosendaler en de overheid uit de anonimiteit halen." Belangrijk om die eerste twee speerpunten te bereiken, is het leggen van verbindingen. Speerpunt nummer drie. "Ik noem dat zelf knopen leggen. Mensen met elkaar in gesprek brengen, maar ook met organisaties, websites, adviezen en ga zo maar door. Er zit zoveel potentieel in Roosendaal als we meer met elkaar samenwerken."

Kennismaken

Kortom er is genoeg te doen voor de nieuwe burgemeester. Zo wordt er ook al nagedacht over een kennismakingstour door de stad en de dorpen. "En ik ben bij alle officiële herdenkingen van 75 jaar bevrijding die binnenkort plaatsvinden", besluit de nieuwe burgervader.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>