'Politiek kan ook gewoon heel leuk zijn'
De leerlingen mochten hun droombeeld van Roosendaal met graffiti spuiten FOTO REMKO VERMUNT
De leerlingen mochten hun droombeeld van Roosendaal met graffiti spuiten FOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

'Politiek kan ook gewoon heel leuk zijn'

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft vandaag (en morgen) voor de tweede keer de Dag van de Democratie georganiseerd. In totaal gaan zo'n zevenhonderd leerlingen, verspreid over twee dagen, aan de slag met verschillende stellingen, ze maken kennis met Roosendaalse raadsleden én ze gaan met elkaar in debat.


Vanochtend was het eerst tijd voor zo'n 330 leerlingen van het VMBO van zowel het Jan Tinbergen College als het Da Vinci College. Zij werden warm onthaald in The Loods door niemand minder dan cabaretière Christel de Laat én burgemeester Han van Midden. "Het gaat vandaag niet alleen saai worden, maar we gaan vooral ook leuke dingen doen", vertelde De Laat aan de kinderen, maar eerst vroeg ze de burgemeester het hemd van het lijf. "Hoe is 't?", vroeg ze op haar typische Brabantse manier. Om vervolgens ook meteen te vragen waar hij woont, hoe oud hij is én waarom democratie zo belangrijk is.

Mening geven

Die laatste vraag pareerde de nieuwe burgemeester door de vraag juist aan de leerlingen te stellen. "Wat weten jullie eigenlijk van democratie?", wilde Van Midden weten van de honderden leerlingen. Christel de Laat ging dan ook snel met de microfoon de zaal in en kwam terug met twee antwoorden: Vrijheid en dat iedereen zijn mening mag geven. Alle andere kinderen zeiden 'niets' te weten over democratie. "De twee antwoorden die gegeven zijn, zijn heel belangrijk", stelde de nieuwe burgemeester dan ook. "Wij, burgemeesters, raadsleden en ministers, moeten jullie mening horen om een goed besluit te kunnen nemen. Als jullie inzien hoe belangrijk de democratie is, dan gaan jullie straks als het goed is ook stemmen."

Betrokkenheid

En dat is volgens griffie Elsbeth van Straaten één van de doelen van deze Dag van de Democratie. "De maatschappelijke betrokkenheid bij jongeren is enorm laag", stelt Van Straaten. "Ik zag onlangs een enquête waarin stond dat de betrokkenheid van jongeren tot 24 jaar erg laag is en als je dat niet op tijd stimuleert, krijg je dat nooit meer rechtgetrokken." Daarom wil de gemeente Roosendaal leerlingen al op vroege leeftijd in contact brengen met de lokale politiek. Het liefst zou de gemeente zien dat kinderen al op de basisschool les krijgen over politiek en dat er een doorlopende leerlijn komt, waardoor kinderen veel meer betrokken raken bij de politiek. "We willen ze enthousiast maken. De kinderen van vandaag zijn gemiddeld zestien jaar. Over twee jaar, bij de nieuwe verkiezingen, mogen zij dus hun stem uitbrengen. Dat is heel waardevol."

Workshops

Het is dan ook niet voor niets dat de gemeente Roosendaal vorig jaar is begonnen met de Dag van de Roosendaalse Democratie. "Toen was het nog in de Kring, maar dit is een meer aansprekende locatie voor de jongeren." Na de officiële opening werden de kinderen dan ook verdeeld in twee groepen. Groep 1 bleef in The Loods voor een graffitiworkshop. In groepjes van drie of vier mochten ze gezamenlijk één paneel gaan bespuiten met graffiti. Thema: 'Droombeeld van Roosendaal'. De kinderen gingen enthousiast van slag met een paar verrassende eindresultaten.

Discussie

Groep 2 vertrok, samen met de aanwezige raadsleden en leden van JONG Roosendaal, naar het Innovitapark. Daar gingen ze met elkaar in gesprek. Zo werd er onder andere verteld wat een raadslid allemaal doet, maar er werd ook discussie gevoerd over twee stellingen: 'Het Herstaco-stadion en de wijk eromheen moeten een 24-uurs vergunning krijgen voor feesten en uitgaan' en 'Er moet een kabelbaan worden aangelegd tussen de Roosendaalse binnenstad en Designer Outlet Roosendaal'. Vervolgens gingen de leerlingen met elkaar in discussie om drie voor- en drie tegenargumenten te bedenken. "We hopen dat de kinderen een andere kant zien van de politiek, want stiekem kan politiek ook gewoon heel leuk zijn."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief