Foto: Shutterstock

Gemeente geeft duidelijkheid over grotere subsidies

ROOSENDAAL - De grotere, professionele organisaties hebben deze week uitsluitsel gekregen van de gemeente Roosendaal over de nieuwe subsidieregeling. In totaal is van negen grotere subsidieregelingen duidelijk geworden welke partijen dit op mogen pakken én welke partijen toch buiten de boot zijn gevallen.


De gemeente Roosendaal heeft eind vorig jaar alle grotere subsidies stopgezet om met een open blik naar alle aanbieders te kunnen kijken. De subsidieregeling werd dus ook opengezet voor concurrenten, waardoor partijen die soms al jaren subsidie kregen weer even op scherp werden gezet. "Dat was overigens niet het doel, maar het was voor sommige partijen wel even spannend. Zij kregen altijd standaard die subsidies, maar nu moesten zij opnieuw een aanvraag indienen en het kon ook zomaar zijn dat ze de subsidie niet zouden krijgen", aldus wethouder Inge Raaijmakers.

Veranderingen

Dat zorgde voor de nodige onrust bij verschillende partijen. Toch zijn er nu, achteraf bekeken, weinig veranderingen. "Een onafhankelijke adviescommissie heeft alle aanvragen gelezen en beoordeeld en daar is een advies uitgekomen. Dat advies hebben wij als gemeente één op één overgenomen", vertelt de wethouder. De meeste partijen die ingeschreven hebben voor een subsidie, gaan die ook ontvangen. Zo ontvangt bijvoorbeeld Sportservice Noord-Brabant bijna 2,6 miljoen voor de komende vier jaar voor het bevorderen van een gezonde leefstijl in Roosendaal en CultuurCompaan ontvangt ruim 2,5 miljoen euro voor cultuureducatie. MEE en Stichting Traverse Groep krijgen gezamenlijk bijna 12 miljoen euro voor de komende vier jaar voor 'Inwonersondersteuning 18+'. "Er zijn een paar partijen die geen subsidie krijgen, maar zij kunnen nog bezwaar maken."

Wisseling

Een opvallende wisseling bij de toekenning van de subsidies is de komst van de nieuwe stichting 'Social Klus'. Deze stichting is al actief in andere gemeenten, maar is sinds kort pas actief in Roosendaal. De stichting heeft volgens de adviescommissie vernieuwende ideeën en daarom heeft de stichting de subsidies toegekend gekregen voor Vrijwillige ondersteuning en dienstverlening én Vrijwilligersondersteuning. Daarmee neemt de stichting taken over van WijZijn Traverse. Daarentegen heeft WijZijn juist de subsidieregeling voor het jongerenwerk binnengehaald. "Verder zijn er weinig veranderingen, wat betekent dat we dus eigenlijk al met de juiste partners bezig waren."

Vervolg

"We weten nu welke partijen wat op gaan pakken, maar we gaan nog wel met hen in gesprek om concrete afspraken te maken over hóe ze dat gaan doen", stelt de wethouder. Nu de grote subsidies bekend zijn, is het de beurt aan de kleinere subsidies. De komende tijd wordt ook naar die subsidieaanvragen gekeken door een onafhankelijke adviescommissie, maar die aanvragen hebben vooral betrekking op kleinere vrijwilligersorganisaties. "Dit zijn vaak stichtingen en verenigingen zonder personeel, vandaar dat we eerst de grotere organisaties hebben opgepakt."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>