Wethouder Klaar Koenraad presenteert de duurzaamheidsmonitor van Roosendaal
Wethouder Klaar Koenraad presenteert de duurzaamheidsmonitor van Roosendaal Foto: Elles Jansen

Gemeente lanceert een duurzaamheidsmonitor

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal lanceert volgende week, op woensdag 13 november, de duurzaamheidsmonitor van Roosendaal. Dat gebeurt op de jongeren klimaattop die georganiseerd wordt op het Jan Tinbergen College. De duurzaamheidsmonitor geeft de gemeente, inwoners én ondernemers inzicht in verschillende aspecten van duurzaamheid zoals de uitstoot van stikstof, het aantal bomen in de gemeente én het aantal zonnepanelen.

De gemeente Roosendaal is samen met nog vijftien andere gemeenten in West-Brabant druk bezig met het opstellen van een Regionale Energiestrategie (RES). Een document waarin precies wordt omschreven wat deze gemeenten willen gaan doen om in 2030 een CO2-vermindering van 49 procent te realiseren én wat zij willen gaan doen om in 2050 energieneutraal te zijn.

Meedenken

Hoewel de gemeenten gezamenlijk aan het document werken, wordt wel afzonderlijk van elkaar nagedacht over mogelijke oplossingen. De gemeente Roosendaal probeert daar ook de eigen samenleving bij te betrekken. Eerder werd daarom bijvoorbeeld Bakkerij de Eenvoud geïntroduceerd in Roosendaal. Inwoners konden op verschillende momenten en plekken bij deze mobiele bakkerij binnenlopen om gezamenlijk een broodje te bakken. Tijdens het bakken werd ook het gesprek aangegaan over de energiedoelstellingen, de manieren om het energiegebruik te verminderen én mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie. "Zodra het over de energietransitie en duurzaamheid gaat, dan horen we vaak steeds weer dezelfde mensen", stelt wethouder Koenraad. "We zijn blij met die inbreng, maar het is ook goed om andere groepen te horen. Daarom willen we nu ook jongeren actief betrekken bij deze doelstellingen."

Jongerentop

Daarom wordt op woensdag 13 november een speciale jongerentop georganiseerd op het Jan Tinbergen College die volledig in het teken staat van de energietransitie, duurzaamheid en het klimaat. "Maar als we het daar over willen hebben, moeten we ook weten hoe het er nu voor staat." De afgelopen tijd is dan ook hard gewerkt aan een duurzaamheidsmonitor. Een soort 0-meting om te bekijken hoe Roosendaal het op dit moment doet. In de duurzaamheidsmonitor zijn dan ook allerlei gegevens te vinden die van belang kunnen zijn. Zo is er bijvoorbeeld per uur te zien hoeveel fijnstof en stikstof er wordt uitgestoten in de gemeente, maar ook is te zien hoeveel bomen de gemeente Roosendaal in beheer heeft. Maar, inwoners kunnen bijvoorbeeld ook zien wat het potentieel is van hun dak om zonnepanelen op te plaatsen. "De duurzaamheidsmonitor geeft inzicht in hoe ver we zijn, wat we doen en het kan mensen stimuleren om net dat extra stapje te zetten."

Bijwerken

De gemeente wil de duurzaamheidsmonitor ieder half jaar bijwerken. "We gaan één keer per jaar kijken hoe we er op dat moment voor staan. Eventueel kunnen we dan nog wat bijsturen als dat nodig is. Daarnaast gaan we ook één keer per jaar naar de duurzaamheidsmonitor an sich kijken of er zaken verbeterd kunnen worden. Misschien dat we dingen toevoegen of juist weghalen, het wordt een organisch geheel dat in de loop van de tijd zichzelf zal ontwikkelen."

Zo zijn er bijvoorbeeld nu al plannen om ook cijfers van andere gemeenten toe te voegen, zodat er vergelijkingen getrokken kunnen worden met omliggende gemeenten. Voor wat betreft de cijfers is de gemeente Roosendaal overigens voor een groot deel afhankelijk van externe partijen. Zodra zij cijfers bekendmaken worden die toegevoegd aan de monitor. "Zo zijn we altijd zo actueel als mogelijk."

Online

De duurzaamheidsmonitor komt na de lancering op 13 november online te staan en is dan te raadplegen via de website van de gemeente: www.roosendaal.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief