Er komen flink wat woningen bij in het centrum van de stad
Er komen flink wat woningen bij in het centrum van de stad (Foto: wUrck)

Volgende stap in ontwikkeling Groot Mariadal

ROOSENDAAL - Woningen op de plaats van de Jeroen Bosch-school, een integraal kindcentrum op de plek van Kober en een betere doorstroming in de Kloosterstraat. De plannen rondom de ontwikkeling van het gebied Groot Mariadal krijgt steeds meer vorm. Afgelopen week heeft de gemeente de eerste plannen voorgelegd aan zowel de gemeenteraad als aan bewoners. "Met die input gaan we dan weer verder", vertelt wethouder Toine Theunis.


Het Mariadal is enkele jaren geleden verkocht aan de BVR groep. Het oude klooster wordt in de toekomst omgebouwd tot een mix van wonen, zorg én horeca. Daarnaast komen er extra woningen bij aan de Vincentiusstraat én er zijn plannen voor extra woningen in een klein deel van de tuin van het Mariadal. Die tuin was tot nu toe gesloten voor publiek, maar in de toekomst wordt de tuin opengesteld. "Dat is een fantastisch plan, maar er zijn heel veel ontwikkelingen gaande rondom het Mariadal. Daarom hebben we eerder al de intentie uitgesproken om het gehele gebied gezamenlijk op te pakken", aldus Theunis.

Ontwikkelingen

En dat is best een aardige puzzel geweest. Zo wil KPO Roosendaal de Jeroen Bosch school verder ontwikkelen tot een integraal kindcentrum. Daarbij wil de school de samenwerking aangaan met het naastgelegen Kober. "Dat pand is al veertig jaar oud en dus aan vervanging toe", legt Theunis verder uit. Daarnaast is de OMO Scholengroep juist druk in de weer met de vernieuwbouw van het Norbertus Gertrudis Mavo aan de Vincentiusstraat en het stadskantoor wordt gerenoveerd tot het HUIS van Roosendaal. "Als we ieder ons eigen ding zouden doen, dan moeten we heel erg oppassen. Het is een kwetsbaar stedelijk gebied." Juist door de ontwikkelingen gezamenlijk op te pakken, ontstaan er volgens de gemeente kansen. De afgelopen tijd is er dan ook goed bekeken wat de mogelijkheden zijn en hoe de plannen in elkaar gevouwen kunnen worden. "En dat is gelukt."

Projecten

De eerste projecten die opgepakt gaan worden zijn de renovatie van het Stadskantoor én de verbouwing van het Norbertus Gertrudis Mavo. Pas wanneer het HUIS van Roosendaal klaar is, kunnen de ambtenaren terug verhuizen vanuit het Mariadal naar het gemeentehuis. De ontwikkeling van het Mariadal zal daarom nog even op zich laten wachten, maar uiteindelijk zouden alle projecten rond 2025 klaar moeten zijn. "Het plan is ook om op de plek van Kober aan de Kloosterstraat nieuwbouw te plaatsen voor zowel de Jeroen Bosch als voor Kober, zodat er één groot Integraal Kindcentrum ontstaat." Wanneer dit gerealiseerd is, kan de oude Jeroen Bosch gesloopt worden. Hier ontstaat dan ruimte voor zo'n dertig tot vijftig appartementen én een nieuw stadsplein.

Stadsplein

"Dat plein moet nog verder uitgewerkt worden, maar op dit moment is het idee om daar een soort water te creëren met rondom parkeerplaatsen." Rondom het plein komt een soort lus voor automobilisten, waardoor de Kloosterstraat ook tijdens het ophalen en wegbrengen van kinderen, beter toegankelijk blijft. Vanaf dit stadsplein wordt ook een pad aangelegd voor fietsers en voetgangers naar de vernieuwde Norbertus Gertrudis Mavo. "Daarmee halen we de druk weg uit de Vincentiusstraat, waardoor ook die toegankelijker wordt voor bewoners." Achter het gemeentehuis ligt nu nog een parkeerplaats voor bijna 100 auto's. Daar moet in de toekomst een nieuw woningbouwplan ontstaan voor zo'n twaalf patiowoningen. "Daarmee vervallen de parkeerplaatsen voor de ambtenaren en we zijn nog op zoek naar een goede oplossing, maar we willen het liefst zo min mogelijk auto's in dit gebied hebben." Als oplossing wordt bijvoorbeeld gedacht aan de invoer van deelauto's of parkeren in één van de parkeergarages in de binnenstad.

"Maar, we zijn nog druk bezig met de plannen. We krijgen nu input van omwonenden én de gemeenteraad en we verwachten in januari het definitieve plan voor te kunnen leggen aan de gemeenteraad."

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>