Foto: Google Maps

Kerk op de Kade tóch nog vier jaar open

ROOSENDAAL - De Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade blijft in ieder geval de komende vier jaar nog open als tweede kerk van Roosendaal. Dat heeft het bisdom Breda besloten. De komst van een zustercongregatie in het naastgelegen klooster zorgt voor deze koerswijziging.


Het parochiebestuur van de Sint Norbertusparochie maakte eind 2018 bekend dat twee van de drie kerken in de stad Roosendaal moesten sluiten. Uit die plannen bleek dat de St. Josephkerk als enige kerk in Roosendaal open zou blijven en de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade en de Moeder Godskerk zouden hun deuren sluiten. De sterk verminderde kerkgang, de krimp van het personeelsbestand, het onderhoud van monumentale kerkgebouwen en de daling van de inkomsten liggen hieraan ten grondslag. Het plan werd dan ook ingediend bij het bisdom van Breda. In het voorjaar liet Bisschop Liesen weten dat hij de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade graag nog open wilde houden. Het bisdom ging onderzoeken welke functies mogelijk waren voor het klooster en de kerk.

Toekomst

De sluiting van de Moeder Godskerk is wél doorgegaan. Die sloot medio oktober zijn deuren. "In de afgelopen periode is duidelijk geworden dat er in het klooster aan de Kade een nieuwe religieuze communiteit gaat komen", werd zondag gemeld aan de parochianen. De komst van deze zustercongregatie zorgt volgens het bisdom voor nieuwe kansen en daarom is het belangrijk om ook de kerk open te houden. Daarnaast wordt de Josephkerk veel gebruikt door kerkgangers, ook vanuit Roosendaal-zuid, en daarom vindt het bisdom het belangrijk om ook deze kerk open te houden. "Over vier jaar evalueren we hoe de deelname aan het kerkelijk leven zich heeft ontwikkeld, en wordt bepaald of een nieuw gebouwenbesluit nodig is."

Opstappen

De gesprekken die de afgelopen tijd zijn gevoerd, hebben volgens het bisdom veel energie gevraagd. "Er zijn verschillen van inzicht ontstaan waardoor het parochiebestuur meent dat het niet in het belang is van de parochie om aan te blijven. De bestuursleden hebben aan de bisschop gevraagd om van hun bestuurstaken ontheven te worden. We vinden dit jammer. We realiseren ons de grote inzet die zij hebben gegeven aan de parochie en zijn hen daar dankbaar voor, maar we respecteren hun besluit. Het bisdom zal de pastoor ondersteunen bij het aanvullen van het parochiebestuur."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief