Foto: Remko Vermunt

Einde van een tijdperk: Dansschool de Bra gaat definitief dicht

ROOSENDAAL - Dansschool De Bra, gevestigd aan de Stationsstraat in Roosendaal, gaat definitief stoppen. Het pand is verkocht aan een projectontwikkelaar en op 18 december moeten Han en Ank de Bra het pand officieel verlaten. Daarmee komt een einde aan een bijzonder danstijdperk.


Ad de Bra, vader van Han de Bra, begon in 1936 al met het geven van danslessen in de gemeente Roosendaal. Destijds ging hij, vaak op z'n solex, van zaaltje naar zaaltje om danslessen te geven. Pas later kreeg hij een vaste stek op de hoek Vughtstraat/Stationsstraat. Het was tevens het geboortehuis van Han de Bra die het dansen met de paplepel ingegoten kreeg. Het was dan ook geen verrassing dat hij de zaak zou overnemen. "Mijn vader was een soort pionier op het gebied van dansen. Samen met collega's in het land heeft hij het dansen op de kaart gezet", vertelt Han trots.

Paplepel

Later verhuisde de dansschool naar de Stationsstraat 20. Precies 47 jaar geleden behaalde Han zijn diploma om danslessen te mogen geven. "Maar toen verleende ik al wel hand- en spandiensten hoor. Ik was enig kind, dus ik was vaak in de zaak te vinden en ik kreeg het met de paplepel ingegoten." Samen met zijn vrouw Ank nam hij geleidelijk de dansschool over. Eerst was er alleen het gedeelte waar nu de dansvloer ligt, in 1970 werd er een gedeelte aangebouwd. "We barstte uit onze voegen", vertelt Han.

Dansstijlen

In de hoogtijdagen van het dansen had dansschool De Bra wel duizend tot 1500 leden. Inmiddels is het aantal leden wel wat afgenomen. "Dansen is enorm verwant aan muziek. Wanneer de muziek verandert, dan verandert ook de dans. Dansstijlen zoals breakdance en hiphop waren er 47 jaar geleden nog niet. Toen waren het vooral de klassieke dansen, zoals een Engelse Wals." Toch zijn Han en Ank de Bra altijd meegegaan met de tijd. Er werden breakdancelessen opgezet én er werd zelfs hiphop aangeboden. "Onze breakdancelessen worden één op één overgenomen door een andere dansschool, maar met dezelfde trainer. Dat is erg fijn. Voor ons, maar ook voor de kinderen."

Einde

Want op 18 december komt er toch officieel een einde aan de dansschool. "Je moet toch reëel blijven. Je kan niet altijd door blijven gaan; er komt een einde aan", stelt Han. "Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen als ik het niet meer leuk zou vinden, maar dat is nooit gebeurd. Fysiek gaat het ook nog prima, al gaat het natuurlijk niet meer zo makkelijk als vroeger." Toch zette het echtpaar enige tijd geleden het pand te koop. Nu het verkocht is, is dat voor hen een mooie gelegenheid om definitief te stoppen met de dansschool. "Het is mooi geweest." En daarmee komt een einde aan 83 jaar dansplezier bij ‘DeBra’ in Roosendaal en omstreken.

Hobby's

Inmiddels zijn Han en Ank druk bezig met het inpakken van alle spullen. Zo staan er al dozen klaar vol met bekers die in de afgelopen jaren zijn gewonnen. Verder laten ze het de komende tijd gewoon over zich heenkomen. Ank blijft her en der nog wel wat danslessen geven op andere locaties. Han hangt zijn dansschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen. "Ik heb genoeg hobby's om mezelf mee bezig te houden. Ik fotografeer heel graag en ik ben een fervent museumbezoeker." Daarnaast is Han een echte treinengek. "Ik weet niet of ik daar iets mee ga doen, maar normaal komt het er niet van. Nu krijg ik daar wel meer tijd voor."

Voldoening

Of ze het dansen gaan missen? Dat weten ze niet. "Maar ik ga vooral de mensen missen", vertelt Ank. "Het was altijd weer leuk om te zien dat mensen plezier hebben in het dansen. Vooral ook bij de kinderen. Sommigen komen verlegen binnen, maar na een paar weken staan ze vol zelfvertrouwen te dansen. Dat geeft heel veel voldoening." Dat kan Han alleen maar beamen. "Het was 47 jaar lang één groot hoogtepunt. Iedere keer wanneer mensen met een glimlach naar buiten gingen was dat een hoogtepuntje." Op 30 november wordt het laatste danscafé georganiseerd bij De Bra Dancemasters. Dan wordt er voor het laatst gedanst in de zaal.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief