Gijs blijft, ook in de toekomst, graag de handen uit de mouwen steken
Gijs blijft, ook in de toekomst, graag de handen uit de mouwen steken Foto: Gijs Bullens

Stichting Social Klus ook actief in Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

Gijs Bullens: 'We zijn met z'n allen één maatschappij en we moeten elkaar helpen"

ROOSENDAAL - Het succes van de stichting Social Klus in de gemeenten Moerdijk, Etten-Leur en Halderberge heeft initiatiefnemer Gijs Bullens doen besluiten om de stichting ook in Roosendaal op te starten. Samen met een groep van zo'n vijftien tot twintig vrijwilligers gaat hij in de gemeente Roosendaal aan de slag om grote én kleine sociale klussen op te pakken voor mensen die dat zelf, om welke reden dan ook, niet (meer) kunnen.

DOOR REMKO VERMUNT

In april van dit jaar is de stichting voorzichtig begonnen, maar inmiddels zijn er al meer dan vijftig klussen opgepakt. Of het nu gaat om het bijhouden van een tuin of het ontstoppen van de riolering. Sommige klussen kunnen inwoners niet altijd zelf. Toch zeker niet wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een lichamelijk of geestelijk probleem. "En natuurlijk heb je dan professionele bedrijven, maar sommige inwoners hebben niet de financiële mogelijkheden om een professioneel bedrijf in te huren", vertelt Gijs Bullens. Aan de andere kant zijn sommige klussen soms ook gewoon te klein voor een professioneel bedrijf. "En daar komen wij om de hoek kijken, want we willen geen broodroof plegen op de professionele bedrijven."

Sociale cohesie

Stichting Social Klus is opgericht door Gijs Bullens die zelf al jaren actief is als welzijnswerker. "Wij hebben als organisatie twee doelen: het vergroten van de sociale cohesie en het bevorderen van de inclusie", vertelt Bullens. "Oftewel: we zijn met z'n allen één maatschappij en we moeten elkaar helpen en daarin willen we iedereen betrekken." Daarom heeft Bullens een groep van vrijwilligers rond zich verzameld, waarmee hij graag allerlei soorten klussen op wil pakken. Dat kan gaan om hele praktische zaken, zoals tuinonderhoud en klussen in en rond de woning, maar ook het ophangen van een schilderijtje voor de 83-jarige mevrouw Jansen. Daarnaast kan het ook gaan om sociale ondersteuning. "Want we hangen met plezier dat schilderijtje op voor mevrouw Jansen, maar we blijven ook een kopje koffie drinken en gaan met haar in gesprek. Want, dat ze ons inschakelt kan een teken zijn dat er geen sociaal netwerk is om dit aan te vragen."

Zelfstandig

Volgens Gijs Bullens wordt er verwacht van mensen dat ze steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, maar de faciliteiten daarvoor ontbreken. "Ook zien we een beweging dat een modaal inkomen steeds minder toereikend wordt om modaal te leven. Financiële problemen en eenzaamheid gaan hand in hand waardoor er op meerdere gebieden extra hulp benodigd is." Hier wil Gijs met z'n team een helpende hand in bieden. "Het gaat bij ons nooit alleen om de klus, maar ook om de vraag achter de vraag. Want, waarom kan die persoon het probleem zelf niet oplossen?" Dat kan bijvoorbeeld komen doordat iemand geen sociaal netwerk heeft óf kampt met financiële problemen. "Wanneer ze dan een professioneel bedrijf in moeten schakelen, komen ze nog verder in de financiële problemen. Dat kan bijvoorbeeld als resultaat geven dat ze geen dagje weg meer kunnen, waardoor ze nog verder in een isolement raken."

Financieel draagvlak

In principe kan iedereen aankloppen bij stichting Social Klus. "Wij komen dan altijd even langs voor een kennismakingsgesprek en daarbij komen eigenlijk drie dingen aan bod: Waarom kan je het zelf niet? Is er een sociaal netwerk dat de klus op zou kunnen pakken? En is er financieel draagvlak voor de klus?" Heeft iemand echt geen cent te makken, dan kan de klus gratis opgepakt worden. Heeft iemand wel wat middelen, dan wordt er een kleine bijdrage gevraagd en is er voldoende geld maar willen professionele bedrijven de klus niet aannemen? Dan gaat de donatie omhoog. "Dat geld komt in onze social spaarpot, waarmee we de armere mensen weer kunnen helpen." Stichting Social Klus onderscheidt zichzelf door vooral daadkrachtig en slagvaardig te werk gaan. "We zorgen ervoor dat de oplossing niet maanden op zich laat wachten. De angel moet er zo snel mogelijk uit om mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen." Wil je meer informatie? Kijk dan op www.socialklus.nl [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief