Officiële opening van islamitische basisschool
Foto: Remko Vermunt

Officiële opening van islamitische basisschool

ROOSENDAAL - Met het doorknippen van een lintje heeft wethouder René van Ginderen, samen met directeur Fouad el Haji, de officiële opening verricht van de islamitische basisschool Aïsha. Dat gebeurde precies drie maanden na de sleuteloverdracht. Inmiddels is de school in de Tolberg up & running en worden er dagelijks 38 kinderen onderwezen. "En daar komt er iedere week wel één bij", vertelt een trotse directeur.


Wie vanaf de buitenkant een blik werpt op de islamitische basisschool aan de Heulberg, ziet een schoolgebouw dat erg lijkt op andere schoolgebouwen in de gemeente Roosendaal. Wie echter binnen een kijkje neemt, ziet meteen dat het hier gaat om een islamitische school. "Toen we hier binnenkwamen, was het een grauwe bedoeling", vertelt Mohammed Talbi namens Stichting Islamitisch Primair Onderwijs (SIPO). Inmiddels hebben de muren een vrolijke kleur gekregen, de vloer heeft een Arabisch motiefje en in de klassen hangen foto's van kleurige specerijen uit verre oorden. "Het is een hele mooie school geworden."

Lange aanloop

Mohammed Talbi kwam 7,5 jaar geleden voor het eerst namens SIPO naar Roosendaal om een islamitische school te verwezenlijken. "De vraag naar een islamitische school was er toen al, maar op dat moment was er sprake van een flinke krimp op de basisscholen. Het bestuur van die tijd zag het niet zitten om tegen de stroom in, toch een nieuwe school te laten starten." SIPO heeft zich daar destijds bij neergelegd, maar anderhalf jaar geleden keerde Talbi toch terug naar Roosendaal. "De interesse vanuit ouders is altijd gebleven en deze keer hebben we alle medewerking gehad vanuit het gemeentebestuur." Sommige gemeentes doen er volgens Talbi dan ook alles aan om een islamitische school tegen te houden. "Maar hier is het heel neutraal opgepakt. Voldoen we aan de eisen? Ja. En daarom mochten we een school starten."

Islamitische grondslag

Drie maanden geleden kreeg Fouad el Haji dan ook de sleutel van het pand aan de Heulberg. "Het was al een mooi gebouw in een mooie wijk én in een mooie stad, maar we hebben niet stilgezeten." Er is hard gewerkt, maar met alleen een mooie school ben je er nog niet en dat weet ook El Haji. "We staan aan het begin van een mooi avontuur. Het onderwijs kent veel regels en daar hebben we ons aan te houden." Negentig procent van de lessen zijn dan ook reguliere vakken, zoals die op iedere basisschool worden onderwezen. "Slechts tien procent heeft een islamitisch karakter." Zo worden er bijvoorbeeld geen christelijke feestdagen gevierd zoals Kerstmis en ook verjaardagen worden niet gevierd. "We vieren wel het Suikerfeest en het Offerfeest", legt El Haji uit. Op dinsdag krijgen de kinderen één tot anderhalf uur godsdienstles. Daarnaast beginnen en eindigen de kinderen hun schooldag met een vers uit de Koran én er wordt een klein gebedje opgezegd voor het eten. "En dat is het."

Kwaliteit

"Maar hierdoor kunnen kinderen wel meer zichzelf zijn dan op andere scholen", stelt Gokhan Coban die namens ISBO de belangen behartigd van alle islamitische basisscholen in Nederland. "De islamitische school draagt juist bij aan integratie in de Nederlandse samenleving en vermindert kans op radicalisering en criminaliteit." Islamitische scholen scoren de laatste jaren dan ook uitzonderlijk goed bij onder andere de CITO-toets. "Kwaliteit, identiteit en resultaat gaan bij ons hand in hand." En inmiddels hebben verschillende ouders dan ook al hun kinderen ingeschreven voor de school. Er zijn nu 38 leerlingen verdeeld over vier groepen (1 t/m 4) "En daarvoor willen we de ouders heel erg bedanken. Het is hun wens geweest, maar het is toch een gok om je kind naar een nieuwe school te brengen. Daar is lef en leiderschap voor nodig."

Bewuste keuze

Wethouder René van Ginderen is dan ook trots op de komst van de school in Roosendaal. "Ouders kiezen bewust voor deze school. Die keuzevrijheid is enorm belangrijk Vrijheid van godsdienst is een groot goed in Nederland en dit initiatief past daar goed bij. De wethouder is dan ook trots op de komst van de school. "En ik wens jullie heel veel succes!"

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief