Foto:

Met 6000 man in de rij voor één wc: openbare toiletten in Roosendaal ver te zoeken

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal moet zo snel mogelijk aan de slag met een toiletbeleid. Dat stelt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) die, samen met 12 andere maatschappelijke organisaties, aandacht vraagt voor het tekort aan openbare toiletten. Van de vijftig grootste gemeenten in Nederland staat Roosendaal op de 49e plek in de ranglijst van meeste openbare toiletten.


De MLDS heeft samen met de app HogeNood onderzoek gedaan naar de meest toiletvriendelijke gemeente. Dit heeft geresulteerd in een ranglijst die Alkmaar aanvoert, op de voet gevolgd door Amersfoort en Leeuwarden. Zij hebben daarmee de meeste openbare en opengestelde toiletten per inwoner. Roosendaal staat bijna helemaal onderaan. Ter vergelijking: in Alkmaar (nr. 1) delen 1500 inwoners een toilet, maar in Roosendaal zijn er 5937 inwoners per openbaar toilet. 

En door dit toilettekort kunnen volgens de MLDS ruim 2 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar ook vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen niet onbezorgd op pad. "Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen. Dit met als gevolg dat mensen de deur niet meer uit durven uit angst niet op tijd een toilet te vinden."

De drie gemeenten die onderaan bungelen zijn Oss, Roosendaal en Nissewaard, waarbij de laatste twee gemeenten er het afgelopen jaar geen enkel opengesteld toilet bij hebben gekregen. Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: "Wij blijven ons onverminderd inzetten om het tekort aan openbare, toegankelijke toiletten onder de aandacht te brengen." Doel is om uiteindelijk in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toegankelijk toilet te realiseren.

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES 

Vacatures

Accountmanager

Brabant en Limburg

bezorgers weekkrant

Akmkerk, Hank, Veen, Nieuwendijk

Receptionist, conciërge en leerpleinbeheerder

Roosendaal

Voorzitter Gebiedscommissie

Kaatsheuvel

bezorgers vakantieperiode

gemeente Altena divers