Artiesten treden op in de intieme setting van een huiskamer FOTO ROBERT KOEKKOEK
Artiesten treden op in de intieme setting van een huiskamer FOTO ROBERT KOEKKOEK (Foto: Robert Koekkoek)

'Muziek bij de Buren' strijkt neer in Roosendaal

ROOSENDAAL - Het leukste huiskamerfestival van Nederland strijkt komend jaar neer in Roosendaal. Op 2 februari 2020 vindt hier de eerste editie plaats van Muziek bij de Buren. Het concept is simpel: artiesten treden gratis op in huiskamers door de stad die beschikbaar worden gesteld. "Dit is een landelijk concept wat we dit jaar ook in Roosendaal willen introduceren", vertelt projectleider Rosalie Verhaaf.


Het idee achter Muziek bij de Buren is om mensen op een laagdrempelige manier kennis met elkaar te laten maken. "In de intieme setting van een huiskamer kom je bij je buren over de vloer. De huiskamer dient meteen als podium voor een artiest." Daarbij wordt al snel gedacht aan singer/songwriters, maar volgens Rosalie kan het ook best een heavy metalband zijn. Van jazz tot klassiek en van singer-songwriter tot elektronische beats. "Dat is het leuke van Muziek bij de Buren, we brengen niet alleen mensen samen maar ook muziekstijlen."

Deelnemen

"We hopen uiteindelijk op ongeveer twintig huiskamers", vertelt Rosalie. Wie mee wil doen wordt niet opeens geconfronteerd met enorme kosten of iets dergelijks. "Er komt iemand van de organisatie langs om te bekijken wat voor huiskamer het is en dan gaan we kijken wat voor type artiest er zou kunnen staan." De huiskamer wordt dan aan een artiest gekoppeld. "En verder wordt er dus alleen verwacht dat je op 2 februari van 12.00 tot 18.00 uur je huiskamer openstelt voor publiek." Deelnemers ontvangen allemaal een gesponsorde boodschappentas met koffie, thee en iets lekkers. "En verder is het aan de mensen zelf om te bepalen hoe gastvrij ze willen zijn. Er wordt niet van je verwacht dat je van alles in huis haalt om de bezoekers te voorzien van hapjes en drankjes." De artiest en de bewoner maken overigens op voorhand al even kennis met elkaar.

Lokaal talent

Natuurlijk moeten er voor al die huiskamers ook artiesten zijn die deelnemen. "Daarbij zijn we voornamelijk op zoek naar bands of artiesten die een link hebben met Roosendaal, maar er komen bijvoorbeeld ook deelnemers uit Bergen op Zoom." In principe is iedereen welkom. "Er is heel veel onontdekt talent in de regio en met die festival willen we hen een podium bieden." Onder andere Emily van Elleswijk, The Vision of Johanna én het Frabesi Trio hebben zich aangemeld. "Maar bands en artiesten kunnen zichzelf nog steeds opgeven."

Hoppen

De artiesten spelen uiteindelijk drie keer dertig minuten. Tussendoor kunnen de bezoekers van het festival dus van de ene huiskamer naar de andere huiskamer hoppen. "We hebben nu voornamelijk huiskamers uit het centrum, maar ook Tolberg en Burgerhout tonen hun gastvrijheid." Het begrip 'huiskamer' is overigens breed in te vullen, vertelt Rosalie. "Dat kan bijvoorbeeld ook een huiskamer zijn van een verzorgingstehuis. Die mensen kunnen toch wat moeilijker op stap, dus brengen we graag de muziek naar hen toe.."

Gastvrij

Voor Rosalie is het organiseren van dit festival in Roosendaal een droom die uitkomt. "Ik vind het heel belangrijk dat er in Roosendaal meer wordt gedaan op cultureel gebied. Daarnaast willen we hiermee stimuleren dat mensen elkaar beter leren kennen én we geven meteen onontdekt talent een podium." Daarmee is het eigenlijk een win-winsituatie. "Roosendaal is een enorm gastvrije stad en dat straalt dit festival ook uit." Het festival is dan ook gratis te bezoeken, maar let op: vol = vol.

Meedoen?
Enthousiaste inwoners van Roosendaal kunnen zich nog tot en met 1 december opgeven als huiskamer, muzikant of als beiden! Inschrijven kan via www.muziekbijdeburen.nl

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES 

Vacatures

schoonmaak medewerkers m/v

Nieuwendijk, Werkendam en Sleeuwijk

Magazijnmedewerker m/v

Rucphen

Lid Raad van Toezicht

Woensdrecht

Medewerker zagerij

Werkendam

vakantieperiode bezorgers weekkrant

Nieuwendijk, Veen, Werkendam