Foto: Elles Jansen

100-jarig feest van Sint Nicolaasvereniging

WOUW – In 1919 besloot een aantal inwoners van Wouw dat Sinterklaas in hun dorp een feestelijk ontvangst verdiende. Ze staken de koppen bij elkaar en organiseerden in 1920 de eerste officiële intocht van St. Nicolaas in hun geliefde dorp. De Sint was hier zo blij om dat hij vrijdagavond voor het eerst in 100 jaar zijn geheim wilde delen met de kindertjes in Wouw. In de Geerhoek en het nabijgelegen park was een speurtocht opgezet. Natuurlijk waren de Sint en zijn pieten, samen met het paard van Sinterklaas ook op het feestje aanwezig. Evenals ruim 200 kinderen met hun (groot)ouders.


DOOR ELLES JANSEN

“We hebben onze best gedaan er een prachtig avontuur van te maken”, vertelt Jeroen Borghouts, voorzitter van de Sint Nicolaasvereniging en al jaren zeer dik bevriend met Sinterklaas. “Ruim 35 vrijwilligers hebben hieraan meegewerkt. Het is een eenmalig event ter gelegenheid van ons 100-jarig jubileum.”

Sprookjesachtig

In de Geerhoek kregen de kinderen een plattegrond van de speurtocht waarna ze de weg overstaken naar het park. Ze stapten door de roodfluwelen poort die slechts éénmaal in de 100 jaar opengaat en kwamen terecht in de wereld van Sint en Piet gedurende de nacht. Het park was sprookjesachtig verlicht met lichtgevende ballonnen, groene mist boven het meertje, vele kaarsen en kampvuurtjes.

Themapieten

De kinderen konden een sinterklaasrijm laten schrijven bij de RijmPiet of ze konden leren balanceren op smalle planken bij de DakloopPiet. Er zat een LijstjesPiet in de boom waar allemaal schoenen aan touwtjes hingen, daar konden de kinderen hun verlanglijstje in laten stoppen. Ook de BakPiet bij de pepernotenmachine had het reuzedruk. Hij had een probleempje omdat de pepernoten niet goed uit de machine kwamen maar met behulp van de kinderen en de ReparatiePiet werd het snel opgelost.

Paard van Sinterklaas

Het paard van Sinterklaas was er natuurlijk ook, hij stond lekker te grazen van een baal met stro en liet zich aaien door de vele kindertjes die heel graag met hem op de foto gingen. StalPiet lette goed op dat alles veilig verliep. Hij moest wel een oogje in het zeil houden want ook Frits Ferdinant van Otterland liep rond in het park.

Hij had bij de intocht van de Sint op 17 november geprobeerd roet in het eten te lopen en de intocht te verpesten maar hij had hier veel spijt van en kwam het vanavond goedmaken. Het geheim van Sinterklaas werd gevonden bij de WasPieten. Sint draagt namelijk onderbroeken met hartjes. Zal dat zijn geheim zijn om zo oud te worden?

Pietendisco

Na de spannende tocht in het magische park gingen de kinderen terug naar de Geerhoek waar ze warme chocolademelk kregen en lekkere warme zoete popcorn. En daar wachtte nog een leuke verrassing: de dansvloer was vrolijk verlicht en DJ Daan verzorgde een Pietendisco. De kou was snel uit de kinderlijfjes toen ze losgingen op de dansvloer. Het was een zeer geslaagde avond.

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES