Auteur John Verpaalen met zijn nieuwe boek. FOTO HARMANNUS NOOT
Auteur John Verpaalen met zijn nieuwe boek. FOTO HARMANNUS NOOT (Foto: Harmannus Noot)

Boek van Roosendaler in Ieper voorgesteld

ROOSENDAAL - Het nieuwe boek van Roosendaler John Verpaalen - Molens van de frontstreek - is onlangs voorgesteld in het museumcafé van het prestigieuze In Flanders Fields Museum in Ieper. Niet toevallig werd voor die locatie gekozen, want in het boek wordt de geschiedenis van alle molens in de regio Ieper die tijdens de Eerste Wereldoorlog van de kaart werden geveegd, uit de doeken gedaan. Meer dan 150 belangstellenden kwamen naar de boekpresentatie om een exemplaar aan te kopen en door de auteur te laten signeren.


Maar voor het zover was, waren er toespraken van museumdirecteur Piet Chielens, de Ieperse schepen (wethouder) Dimitry Soenen en Alain Goublomme, voorzitter van de overkoepelende vereniging Molenforum Vlaanderen. Daarna was het woord aan de auteur, die aan de hand van een Power Point presentatie iets vertelde over de ontstaansgeschiedenis en het thema van het boek. Reeds in 1995 verscheen hiervan een eerste druk, die vrij snel was uitverkocht. In de tussenliggende jaren verzamelde John Verpaalen zoveel nieuwe informatie en beeldmateriaal, dat besloten werd tot een tweede druk. In feite is het echter een geheel nieuw boek geworden, dat met 320 pagina's ruim anderhalf keer zo dik werd met veel meer foto's.

Een deel van deze opnamen werd nooit eerder gepubliceerd. Naast de 65 molens die tijdens 1914-1918 werden vernield omdat ze een strategisch doelwit vormden, komt ook de geschiedenis aan bod van zo'n 80 molens die al verdwenen waren toen de oorlog begon. Vooral het hoofdstuk Ieper kreeg een stevige update. Van alle 22 molens die het stadje heeft gekend vanaf de Belgische onafhankelijkheid tot 1914 heeft Verpaalen de geschiedenis kunnen reconstrueren na maandenlang archiefonderzoek. Na afloop van de boekpresentatie, die werd opgeluisterd door leerlingen van de Ieperse muziekacademie, werd de aanwezigen een receptie aangeboden door de Stad Ieper.

Het boek is te koop bij de Stichting Levende Molens in Roosendaal, tevens de uitgever van het boek. Het wordt in West-Brabant gratis thuisbezorgd. Meer inlichtingen zijn te verkrijgen via info@molencentrum.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES