Mini-symposium 'Op weg naar een dementievriendelijke parochie'

ROOSENDAAL - Op dit ogenblik is dementie volksziekte nummer 1. We krijgen er allemaal mee te maken. In onze familie- of vriendenkring, in de winkel en ook binnen onze parochie. Het aantal mensen met dementie neemt toe als gevolg van de vergrijzing. Daarnaast wonen mensen met dementie steeds langer thuis. Zodoende komen we in onze samenleving steeds vaker mensen met dementie tegen. Dat is soms zwaar, maar als we allemaal een beetje moeite doen, kunnen we veel voor elkaar betekenen. Zodat mensen met dementie zo lang mogelijk in hun eigen omgeving van het leven kunnen blijven genieten.


Om mensen en organisaties te helpen op een goede manier mensen met dementie tegemoet te treden, is een paar jaar geleden door Alzheimer Nederland het PGGM en het ministerie van VWS de projectorganisatie 'Samen Dementievriendelijk' in het leven geroepen. De initiatiefnemers willen de komende jaren Nederlanders bewust maken van de impact van dementie en het taboe dat rond dementie heerst doorbreken. Het doel is dat mensen dementie niet alleen weten te herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of hun mantelzorger(s).

Onder de titel 'Op weg naar een dementievriendelijke parochie' heeft de Sint Norbertusparochie  daarom het initiatief genomen om vrijwilligers die regelmatig in contact komen met parochianen, zoals vrijwilligers van bezoekgroepen, kosters, e.d. een training van Samen Dementievriendelijk aan te bieden. In deze training leren de vrijwilligers signalen van dementie te herkennen en krijgen zij een methodiek aangeboden om mensen met dementie tegemoet te treden. In de afgelopen weken hebben zo'n 50 vrijwilligers een dergelijke training afgesloten.

Programma
Ter afsluiting van dit project organiseert de parochie een mini-symposium op donderdag 28 november om 19.30 uur in de St. Josephkerk in Roosendaal, Sint Josephstraat 4.
Het programma van het symposium is:
19.15u  Inloop
19.30u  Verwelkoming en korte introductie, pastor Petra Versnel
19.35u  Geloof, zingeving en dementie, dr. Madeleine Timmermann
20.15u: Ludiek intermezzo, Ida Verbiest en Marga Koster, Odensehuis
20.25u: Onderweg naar een dementievriendelijke kerk, ds. Annemarie Roding-Schilt
21.05u: Ludiek intermezzo, Ida Verbiest en Marga Koster, Odensehuis
21.15u: Uitreiking certificaten door Ad Vos, voorzitter van Alzheimer West-Brabant.
Het mini-symposium is voor iedereen gratis toegankelijk.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief