Deze kruising bij de Antwerpseweg is één van de knelpunten die de gemeente gaat onderzoeken
Deze kruising bij de Antwerpseweg is één van de knelpunten die de gemeente gaat onderzoeken Foto: Google Maps

Gemeente aan de slag met knel- en kruispunten

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Gemeente Roosendaal gaat de komende vijf jaar aan de slag met ongeveer tien verschillende knel- en kruispunten die mogelijk voor verbetering vatbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ontsluiting van Langdonk, de toegang tot Sportpark Vierhoeven én de kruising Brugstraat-Stationsstraat. Maar, er wordt ook gewerkt aan een alternatief voor de BeNeLuxtrein, de nieuwe ov-concessie én de mogelijke ondertunneling van het spoor bij de Willem Dreesweg.

De gemeente Roosendaal stelt eens in de tien jaar een zogenaamd Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) vast. Daarin staan allerlei zaken die te maken hebben met verkeer in de gemeente Roosendaal. "Dit plan hebben we in 2015 vastgesteld voor de komende tien jaar", legt wethouder Cees Lok uit. Daarbij is de gemeente in gesprek gegaan met tal van partners, zoals de politie, brandweer, buurtverenigingen en anderen. Zij hebben allemaal mogen aangeven welke verkeersproblemen er spelen in de gemeente en welke problemen zij verwachtten voor de komende jaren. In totaal stonden er zo'n twintig onderwerpen op de lijst waar de gemeente Roosendaal iets mee moet.

Afgelopen vijf jaar

"De afgelopen vijf jaar hebben we de eerste tien onderwerpen opgepakt. Die zijn nog niet allemaal afgerond, maar een groot gedeelte wel", legt Cees Lok uit. Eén van die onderwerpen is de fietssnelroute van Roosendaal naar Bergen op Zoom. "Dat is een traject van de lange adem, maar inmiddels is de overeenkomst ondertekend." Ook de ontsluiting van Tolberg is één van die punten en ook dat had meer tijd nodig dan verwacht. De komst van het Bravis Ziekenhuis naar Bulkenaar kan hier echter wel verandering in brengen. "En er is al langer een wens voor een fietspad langs de Willem Dreesweg, maar nu er gekeken wordt naar een ondertunneling van het spoor, wordt het fietspad meteen meegepakt", legt Lok uit.

Komende vijf jaar

De komende periode gaat de gemeente de overige onderwerpen op de lijst oppakken. "Dat betekent niet dat we al plannen hebben klaarliggen voor deze knelpunten", stelt Lok. "Het betekent vooral dat we gaan onderzoeken wat de situatie op dit moment is én wat we eventueel kunnen veranderen om de situatie te verbeteren." Eén van die onderwerpen is de kruising Brugstraat/Stationsstraat die nog wel eens voor problemen wil zorgen. "Wij hebben nog een motie van de gemeenteraad liggen om het Stationsplein aan te pakken. Daar staan nu bussen en heel veel fietsen en de gemeenteraad wil daar een mooiere uitstraling aan geven. Daarin kunnen we deze kruising meteen meenemen."

BeNeLuxtrein

Ook de oversteek bij de GoStores staat op het lijstje van de gemeente Roosendaal, net zoals het alternatief voor de BeNeLuxtrein. "Hier zijn we al langer mee bezig. We hebben enorm gelobbyd bij het Rijk en in 2018 is er een brief geweest van de minister waarin hij sprak over een snelle(re) verbinding richting België." Een intercity die nu stopt in Essen zou doorgetrokken worden, waardoor Roosendaal weer een snelle verbinding krijgt met Antwerpen. "Maar daarvoor moet wel het Belgisch veiligheidssysteem geïmplementeerd worden bij ons op het spoor. Dat is tot nu toe de grootste bottleneck. Het zal dus morgen nog niet klaar zijn, maar er zit vaart in."

Gewenste situaties

Ook wordt er, samen met de provincie, nagedacht over het busvervoer in Roosendaal voor de nieuwe concessie van 2023. "Er gaan bij ons in ieder geval geen buslijnen verdwijnen, maar er zijn wel delen in de gemeente waar de verbindingen beter zouden kunnen. Met name ook in de avonduren." Andere onderwerpen die nog op de planning staan zijn de toegang tot Sportpark Vierhoeven die de laatste jaren steeds drukker is geworden. De ontsluiting van Langdonk en dan met name de kruising Burgemeester Schneiderlaan/Donkenweg. En de kruising bij de Churchillpoort. "Hier komen mensen van twee richtingen samen op vier banen en de twee linkse banen moeten bijna altijd naar rechts en de twee rechtse banen altijd naar links." Om dit te regelen staan er stoplichten, maar dat is wellicht niet de gewenste situatie. "We zeggen niet dat we dit gaan veranderen, maar we gaan wel kijken of het ook anders zou kunnen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief