Foto:

Sebas & Wes brengen hun theaterdebuut: Vriend.

ROOSENDAAL - Sebastiaan Waegemaekers en Wessel Croonen stonden al verschillende keren samen op het podium, maar op vrijdag 13 december doen zij dat voor het eerst met hun eigen voorstelling: Vriend. In de kleine zaal van De Kring nemen de twee vrienden je mee op reis door hun eigen leven. "We spelen deze keer geen rol, we zijn echt onszelf alleen wel een beetje uitvergroot", vertelt het tweetal.


Bijna zes jaar geleden - in 2014 - leerden Wessel Croonen en Sebastiaan Waegemaekers elkaar kennen tijdens een productie van stichting JONG! Theater. Ze stonden regelmatig samen op het podium en moesten vaak toen al enorm lachen om elkaar. "In 2017 stonden we voor het laatst samen op het podium", vertelt Wessel. Maar, daar komt nu verandering in.

Het idee

"Het idee is eigenlijk net na carnaval tot stand gekomen", legt het duo uit. "Tijdens carnaval liepen we bijvoorbeeld als Cor en Don door de stad en we waren constant woordgrappen aan het maken." Daar konden vrienden en kennissen ook om lachen en dat zette het tweetal aan het denken. "Op maandagavond komen we altijd samen voor een soort mannenavondje. We maken dan samen muziek en toen kwam het idee tot stand om een soort caféconcept te bedenken, waarbij we muziekmaken en een verhaal vertellen met grappen." Het tweetal wilde hiermee langs verschillende Roosendaalse cafés trekken, maar besloot later om het idee toch aan te passen. "Want muziekmaken in een café is geen probleem, maar dan ook een verhaal vertellen dat wordt lastig. Mensen staan toch vooral met elkaar te kletsen en dat komt het verhaal niet ten goeden." Daarom besloot het duo om een theatervoorstelling te maken voor de kleine zaal van De Kring.

Uitverkocht

"We waren in principe al blij geweest als de zaal halfvol zou zitten, maar inmiddels zijn we bijna uitverkocht", vertelt Wessel trots. "We hadden echt geen idee wat het zou doen. We hadden geteld hoeveel mensen er zouden komen als alle familieleden en vrienden zouden komen, maar je weet nooit of dat realistisch is." Uiteindelijk zijn er ook veel kaarten verkocht aan onbekenden van het stel. "En dat maakt het ook wel spannend."

Huiskamer

Wie op 13 december de kleine zaal binnenloopt, komt eigenlijk terecht in twee grote huiskamers. Die van Wessel én die van Sebastiaan. "Wessel is wat rommeliger en ik ben wat opgeruimder", vertelt Sebastiaan. "Tijdens de voorstelling spelen we geen rol, we spelen alleen een uitvergrote versie van onszelf." Gedurende de voorstelling neemt het tweetal de bezoekers mee in een verhaal over hun vriendschap, aangevuld met zelfgeschreven muziek. "En soms stappen we even uit het verhaal om te reflecteren op die vriendschap." Hoewel de vrienden al flink gerepeteerd hebben, wordt een deel van de voorstelling ook opengehouden voor improvisatie. "We hebben ongeveer 75 procent van de voorstelling vast staan, maar we willen wel de ruimte hebben om te improviseren en om spontane grappen te maken." Daarbij laten de heren ook de mogelijkheid open om elkaar een hak te zetten. "Er zijn delen die we niet repeteren en juist op die momenten kan er iets heel leuks gebeuren."

Reacties

De twee vrienden staan in eerste instantie vooral voor zichzelf op het podium. "We willen er zelf enorm van genieten, maar we voelen ook positieve druk omdat straks alle stoelen gevuld zijn." De jongens zijn dan ook erg benieuwd naar de reacties achteraf. "Die zijn voor ons heel belangrijk. Ik hoop dat we mensen kunnen raken of verrassen. Of dat nou met het verhaal is of met de muziek die we samen maken", vertelt Sebastiaan. "We weten ook wel dat niet iedereen gaat lachen om onze grappen, maar ik hoop dat de mensen straks zien hoeveel energie we hierin hebben gestoken en dat het één mooi geheel is geworden", vult Wessel hem aan. Het tweetal is natuurlijk bekend met het podium, maar toch is dit wel wat spannender dan alle jaren hiervoor. "Dit is echt ons eigen kindje. Ieder element hebben we zelf tot stand gebracht. En daarnaast is het ook heel puur. We spelen geen rol, maar onszelf. Dus als mensen het niets vinden, dan is dat ook persoonlijker."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES