starterslening-medium
starterslening-medium (Foto: )

Wethouder Theunis: 'Er blijft vraag naar startersleningen'

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft een pot van 2,75 miljoen vrijgemaakt voor het verlenen van starters-, stimulerings- en verzilverleningen. Dat laat wethouder Toine Theunis weten. Voorheen had de gemeente voor iedere lening een apart potje, maar daar wordt nu van afgeweken.


De gemeente Roosendaal is al in 2010 gestart met het verstrekken van startersleningen. Die maakt het voor starters mogelijk om een bedrag van 40.000 euro te lenen bovenop de hypotheek, waardoor het voor starters makkelijker wordt om een woning in Roosendaal te krijgen. "We merken dat de behoefte naar startersleningen nog steeds groot is", vertelt de wethouder. Afgelopen jaar zijn er dan ook 76 leningen verstrekt en sinds het begin van de startersleningen hebben al 654 starters gebruik gemaakt van deze lening.

Stimuleren

Wat nieuwer dan de starterslening is ook de stimuleringsregeling. "Dat was eerst de duurzaamheidslening, maar deze lening kan je voor meer inzetten dan alleen het veduurzamen van je huis", legt de wethouder uit. "De stimuleringsregeling maakt het mogelijk om voor een voordelig tarief je huis aan te passen, zodat je langer en met meer comfort in je woning kan blijven wonen." Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, maar ook het levensloopbestendig maken van je woning of je woning beveiligen met beter hang- en sluitwerk." De gemeente Roosendaal is in 2017 begonnen met deze lening en inmiddels hebben er 222 mensen gebruik van gemaakt. Ook die lening wordt dus gewoon voortgezet.

Verzilveren

Last but not least is de verzilverlening die vanaf mei 2019 in de gemeente Roosendaal aan te vragen is. De verzilverlening kan ingezet worden om de overwaarde van je woning te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer kinderen uit het gezin een eerste woning gaan kopen. "Hiervoor hebben we tot nu toe vier aanvragen gehad en er zijn er twee toegekend." De een heeft de overwaarde van z'n huis gebruikt voor het verduurzamen van zijn woning en de ander heeft de overwaarde gebruikt om van de garage een slaap- en badkamer te maken. "Zo heeft ook deze lening z'n nut bewezen."

Aflossing

Omdat er veel gebruik gemaakt wordt van de leningen, heeft de gemeente Roosendaal besloten om voor komend jaar eer 2,75 miljoen euro beschikbaar te stellen. "Afgelopen jaar hebben we voor ongeveer één miljoen euro aan leningen uitgegeven, maar we hebben ook aflossingen ontvangen van ongeveer één miljoen euro."

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES