Afbeelding

Jong en oud ontmoeten elkaar rondom dementie

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Dat leerlingen van een basisschool een nabij gelegen verzorgings- of verpleeghuis bezoeken voor een activiteit is niet nieuw, de opzet van deze ontmoetingen daarentegen is wel vernieuwend. In de gemeente Roosendaal is na de herfstvakantie gestart met het Adoptieproject op basisschool De Saffier en huiskamer Lotus op de Bloemschevaert.

Het adoptieproject is een initiatief van de werkgroep Dementievriendelijk Roosendaal die het project naar voorbeeld uit Limburg, in Roosendaal heeft uitgerold. In het project worden een basisschool en een dagbesteding met elkaar in contact gebracht. De leerlingen van groep 7 krijgen een interactieve les over de werking van hersenen en uitleg over dementie door een voorlichter van Alzheimer West-Brabant. Ook krijgen ze het boekje "Chaos in je bovenkamer" met informatie en tips mee naar huis. De ouders van de leerlingen kunnen een informatieavond bijwonen met uitleg over het project en een korte introductie over dementie. Vervolgens gaan de leerlingen in kleine groepjes twee keer op bezoek bij mensen met een geheugenprobleem. Een aantal bezoekers van de huiskamer Lotus heeft geheugenproblemen of een vorm van dementie. Inmiddels hebben bijna alle leerlingen twee keer een bezoek gebracht aan de bezoekers van huiskamer.

Lotus
Tijdens het bezoek, van maximaal 4 kinderen per keer, worden verschillende activiteiten gedaan. Zo hebben de kinderen samen met de bezoekers de afgelopen weken actief meegedaan met beweegactiviteiten, spelletjes, muziek en kennisquizen onder begeleiding van de medewerkers van de Lotus.
Het doel van het project is bij te dragen aan het doorbreken van het taboe rondom dementie en dat kinderen de wereld van mensen met dementie beter leren te begrijpen. Een op de vijf mensen krijgt namelijk te maken met een vorm van dementie. Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie. De verwachting is dat in 2040 ruim een half miljoen mensen een vorm van dementie zullen hebben. In Roosendaal is de verwachting dat het aantal mensen met dementie in 2040 t.a.v. 2015 gaat verdubbelen, naar 2800 mensen.

Joost van Roosmalenfonds
Het Joost van Roosmalenfonds heeft in 2019 geld beschikbaar gesteld voor initiatieven voor inwoners van de gemeente Roosendaal die te maken hebben met het thema dementie. De werkgroep Dementievriendelijk Roosendaal heeft het Adoptieproject ingebracht en met de financiële bijdrage hebben we dit project uit kunnen rollen in de gemeente. De eerste ervaringen zijn positief. Zowel de bezoekers als de leerlingen vinden het waardevol en gezellig. Ze zijn zelfs zo enthousiast dat er nu al gekeken wordt om het een vervolg te geven na de meivakantie. En voorzichtig wordt ook al gekeken naar het nieuwe schooljaar. De werkgroep is voornemens om het project bij nog meer basisscholen in Roosendaal onder de aandacht te brengen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief