Een van de vele, soms zeer oude, pop-up-kerststallen uit het museum.
Een van de vele, soms zeer oude, pop-up-kerststallen uit het museum. Foto: H. Schalken

Historische kerst voor jong en oud

Sport en vereniging

WOUW - Het ontstaan en de geschiedenis van de kerststal; honderd kerststallen van papier (pop-ups en diorama’s) en activiteiten voor kinderen. In het grafisch museum in Wouw, te midden van de prachtige ambiance van een aristocratisch-boeren woonhuis anno 1775 en de beide voormalige koetshuizen waarin dit museum gevestigd is, vinden rond de kerstperiode bijzondere activiteiten plaats. Te zien op 21-22-26-27-29 december van 13-17 uur.

Wat kunt u zien en doen:
Kerststallen
Een bijzondere kerststal: alle dagen van de openingsperiode kunt u in de door oude gebouwen omringde museumtuin, in een oude houten zwartgeteerde tuinschuur, de fraaie kerststal van het museum bewonderen: grote gipsen beelden uit ver vervlogen tijden (uit gietmallen van ca. 100 jaar geleden).
Het hoe en waarom van de kerststal: In de begeleidende tentoonstelling kunt u van alles aan de weet komen rond het kerstgebeuren: het ontstaan en de geschiedenis van het verschijnsel kerstboom, kerstkrans en kerststal, het waarom van de os en de ezel, de symbolische waarde van de figuren in de kerststal en hun verandering in de tijd, zoals bijvoorbeeld de Drie Koningen en de rol van Jozef.
Een apart gebied: een prachtige tentoonstelling van 100 gedrukte (dus grafische) driedimensionale kerststallen, van papier dus: pop-ups (uitklapbare stallen), coulisssenkerststallen en diorama’s uit de barok, de romantiek, tot in de huidige tijd. Alle mogelijke kunsthistorische stijlopvattingen en vormgevingsvisies zijn in die stallen herkenbaar.
Kerstprenten
Middeleeuwse kerstprenten drukken, een uniek schouwspel: In het museum zelf worden enkele kerstvoorstellingen uit de 15e en 16 e eeuw afgedrukt op antieke boekdruk-handpersen, waaronder een van 200 jaar oud. Deze prenten kunnen tegen een heel gering bedrag ook worden meegenomen.
Kestverhaal
Monnikenwerk: de geboorte van Jezus in beeld gebracht: In een van de ruimtes van het museum staat een kleine tentoonstelling opgesteld, waarin men kan zien hoe men vanaf de 7e eeuw tot en met de 16e eeuw in handgeschilderde miniaturen en oude drukken het kerstverhaal uitbeeldde, steeds aangepast aan de mode en opvattingen van de betreffende tijd. Twee dvd-films handelen over het maken van perkament en het schilderen van miniaturen daarop door de middeleeuwse monniken.
Voor kinderen
Tijdens de openingsdagen: drukken voor/door kinderen. Op verschillende plaatsen in het museum staan kinderdrukhoeken opgesteld, waaronder een plaats waar kinderen hun eigen nieuwjaarswens kunnen drukken: echt handdruk dus, in plaats van computerwerk. Ze kunnen hun eigen naam in de tekst zetten m.b.v. antieke houten letters en vervolgens afdrukken op een oude drukpers.
De inhoud van het kerstfeest (her)ontdekken: een familiespel: via aanleg-kaarten kan de hele Romeinse tijd en de situering van het kerstverhaal worden opgehaald.
Middeleeuwse letters
De eerste letter van je voornaam, maar dan de middeleeuwse versie ervan, miniaturen uit ca. 1200, opzoeken, inkleuren en ook meenemen: echt ‘’monnikenwerk dus.

Info
De openingstijden zijn van 21-22-26-27-29 december, telkens van 13-17 uur. Voor groepen, op afspraak, ook op andere dagen en/of avonden, in Grafisch museum ‘’in den groenen zonck’’, Roosendaalse straat 43 Wouw, 0165-302290.
www.grafischmuseumindengroenenzonck.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief