Lopen over de slikken en schorren.
Lopen over de slikken en schorren. Foto: Rene Poppe

Laatste activiteiten Jeugd Natuur Groep een succes

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - In november bracht de JNG een bezoek aan de slikken en schorren van het Groot Buitenschoor aan de schelde in Antwerpen. Onder begeleiding van een gids kregen de kinderen en ouders uitleg over de slikken en schorren en wat er zoal leeft, ook kwamen de veranderingen in het Groot Buitenschoor aan bod.

Weliswaar is het water van de Schelde veel zuiverder geworden, het aantal vissen en kleine waterdiertjes is afgenomen. Dit komt omdat er door de mindere vervuiling, er ook minder ‘eten’ wordt afgezet. Daar staat tegenover, dat er onder andere zeehonden worden gezien in het gebied. Dit komt weer, omdat door het zuiverder water, er nu andere vissoorten te vinden zijn dan voorheen. Het water smaakt een beetje zout, immers bij vloed komt er zeewater in de schelde. De kinderen mochten na deze uitleg over het wad lopen door het slik. Niet altijd gemakkelijk en we werden wel vies, maar dat mocht de pret niet drukken. ‘Niet stilstaan anders kom je vast te zitten’ was het advies van de gids. Onder stenen en slik vonden de kinderen allerlei soorten diertjes ; pissebedden, kreeftjes, krabben en nog veel meer. De activiteit werd afgesloten met fris en koek en met dank aan de gids voor deze leuke middag.

Vogels
In december maken de kinderen iets voor in de tuin en voor de vogels om ze te helpen de winter door te komen. Ook dit jaar konden de kinderen zich uitleven. Deze keer was door de leiding een heus insectenhotel uitgedacht voor in de tuin. Met draad en schors werd eerst een geraamte gemaakt, daarna werd dit opgevuld met bamboe, stro, takjes, propjes enz. De kinderen en ouders gingen ijverig aan de slag, zodat binnen een korte tijd de insectenhotels klaar waren.
Na de pauze even naar buiten om te rennen in het bos om aansluitend een slinger van appels en pel-noten te maken voor de vogels. Wederom een geslaagde activiteit.
De volgende activiteit is in januari en dan gaan de kinderen wilgen knotten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief