Ewald Sieben: 'De laatste zin wil ik liever niet schrijven'
Foto: Remko Vermunt

Ewald Sieben: 'De laatste zin wil ik liever niet schrijven'

ROOSENDAAL - Ewald Sieben is per ingang van 1 januari 2020 één van de nieuwe columnisten van de Roosendaalse Bode. Sieben is geen onbekende in het medialandschap, zo schreef hij in het verleden voor het Brabants Dagblad en al jarenlang schrijft hij columns voor verschillende bladen en huis-aan-huiskranten. "Ik heb er misschien wel duizend geschreven", blikt Sieben terug.


De 65-jarige Ewald Sieben is eigenaar van Sieben Recreatie aan De Stok. Toch is dat niet wat hij altijd gedaan heeft. "Als mensen aan mij vragen wat voor werk ik doe, dan noem ik mezelf eerder journalist dan ondernemer", vertelt Sieben. "Journalistiek zit in m'n hart." Toch heeft Ewald nooit een opleiding gevolgd. Schrijven was altijd al een hobby. "Ik ben ooit begonnen bij het Stadsblad. De hoofdredacteur van het Brabants Nieuwsblad zag mijn artikelen en vroeg of ik bij hem kwam werken." En zo geschiedde. Ewald ging als leerling aan de slag als journalist en schreef veel voor de stadsredactie, maar ook voor binnen- en buitenland. Uiteindelijk is hij er zestien jaar blijven werken, totdat hij toch de overstap maakte naar een baan als zelfstandig ondernemer.

Reflecteren

"Mijn vrouw en ik zaten destijds bij de squash in Leysdream." Maar, Ewald Sieben zag kansen om deze sport beter op de kaart te zetten in West-Brabant en nam het heft in eigen handen. Sieben Recreatie was geboren, maar zijn ambities om te schrijven zijn nooit verloren geraakt. "Bij het Brabants Nieuwsblad hadden we altijd de mogelijkheid om een soort column te schrijven. In het zakelijke nieuws kan je niets kwijt, omdat je daarin objectief moet zijn. Maar, in een column kan je juist reflecteren op al het geen dat je hoort en ziet." En juist in zijn huidige werk als kastelein hoort en ziet hij veel.

Columns

In de afgelopen jaren heeft Sieben dan ook honderden en misschien wel duizend columns geschreven. Voor RKVV Roosendaal, Groot Roosendaal, de kermiskrant en Het Nieuwsblad. De laatste jaren schreef Ewald columns voor de Gazet van Roosendaal. "Mijn persoonlijke mening over een onderwerp is niet interessant", stelt Sieben. "Ik vind het juist leuk om de gemene deler te vinden in de samenleving. Ik probeer een onderwerp altijd in perspectief te zetten en te laten zien dat er meerdere kanten aan een verhaal zitten." Daarbij probeert Ewald nooit belerend te zijn of met zijn vinger te wijzen. "Ik wil de mensen een spiegel voorhouden en dat doe ik met een knipoog. De conclusie mogen de mensen zelf trekken. Daarom schrijf ik de laatste zin ook liever niet."

Spanning breken

In zijn columns probeert Ewald altijd een thema te behandelen dat speelt in de samenleving. Soms is het gewoon een leuk verhaaltje over oliebollen, maar andere keren gaat het ook over grotere thema's zoals het klimaat, geweld tegen hulpverleners en de opvoeding van tegenwoordig. Toch schrijft Ewald liever menselijke verhalen dan politieke columns. "Ik probeer sowieso altijd in één van de eerste zinnen mensen aan het lachen te krijgen. Dan is de spanning gebroken tijdens het lezen en dan blijft de boodschap toch beter hangen." Over één column doet Sieben ongeveer twee of drie dagen. "Ik begin met schrijven en laat hem dan een dag of twee rusten. Dan ga ik er met de rode stift doorheen en dan herschrijf ik hem nog een beetje." Het is een manier van schrijven die werkt, want Ewald krijgt veel reacties van zijn lezers. "Dat doet me goed. Dan heb ik toch een mening te pakken die veel mensen delen."

Lezen

Benieuwd naar de columns van Ewald? Vanaf woensdag 29 januari is zijn column iedere laatste woensdag van de maand te lezen in de Roosendaalse Bode.

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>