Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Leerlingen Da Vinci bezoeken tentoonstelling Tongerlohuys

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Zo'n twintig leerlingen van het Da Vinci College in Roosendaal hebben afgelopen week een rondleiding gekregen door het Tongerlohuys. De klas heeft vorig jaar een aantal lessen gehad rondom het thema 'Tweede Wereldoorlog' en daarbij was speciale aandacht voor Anne Frank. De leerlingen kregen de opdracht om een brief te schrijven aan Anne. Degene met de beste brief won een bezoek aan het Tongerlohuys.

Het project rondom Anne Frank is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de leraren van het Da Vinci College en Patricia Ham van Bibliotheek West-Brabant. Patricia probeert als leesmediaconsulent kinderen te stimuleren om meer te lezen. Dat doet ze niet alleen met 'saaie' boeken, maar ook door dit soort projecten op te zetten rondom een thema. In de lessen is dan ook niet alleen gesproken over de Tweede Wereldoorlog, de leerlingen hebben ook met een 3D-bril een kijkje genomen in het Achterhuis én ze hebben het dagboek van Anne Frank gelezen. "Dit is toch een doelgroep die je moeilijk aan het lezen krijgt. Veel leerlingen zitten vooral op hun mobieltje of op hun laptop", legt Patricia uit. Door het project wat speelser op te zetten, probeert ze de leerlingen toch zo ver te krijgen dat ze een boek oppakken. "We hebben bijvoorbeeld ook stripboeken meegenomen en voor dit project hebben we het dagboek van Anne Frank gebruikt van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Zij bewerken bestaande verhalen in makkelijk te begrijpen taal."

Nieuwsgierig

En dat heeft volgens de leerkrachten hun vruchten afgeworpen. "De leerlingen waren erg enthousiast en ze toonden veel interesse." Toch wisten de kinderen stiekem al best veel over de Tweede Wereldoorlog. "Ze waren dus niet verwonderd over wat er allemaal is gebeurd, maar ze werden wel nieuwsgieriger." Toen ze de opdracht kregen om een handgeschreven brief te schrijven naar Anne Frank leverde dat wel even wat commentaar op. "Vooral omdat ze de brief niet mochten typen én een leerling vond het stom, want 'ze is toch al dood'." Toch kwamen er mooie brieven binnen. "Je leest eigenlijk terug dat de kinderen beseffen dat ze het toch wel erg goed hebben. Dat er altijd eten is en soms zelfs teveel eten. Dat ze het fijn hebben bij hun ouders en dat ze blij zijn met hun telefoon en tablet."

Oorlog

In totaal deden zes klassen mee aan de wedstrijd voor het schrijven van de beste brief aan Anne Frank. Zowel bij de praktijkgerichte leerweg als bij het vmbo werd één winnaar gekozen. "Vandaag komt de klas van het vmbo en dinsdag komt de andere klas een kijkje nemen." In het Tongerlohuys werden zij rondgeleid door Eddy Haers. Hij nam de leerlingen mee door de verschillende themakamers en vertelde daarbij van alles over de geschiedenis van Roosendaal, de oorlog én de jaren na de oorlog. Hij vertelde over pastoor Konings die een onderduikadres regelde voor mensen die de grens wilden oversteken, over Stolpersteine én over de Joden die ontdekt werden en meegenomen werden naar concentratiekampen.

Vrijheid

"Dat kan je je vandaag de dag niet meer voorstellen", stelt Haers. "De vrijheid die we nu hebben, daar moeten we heel dankbaar, trots en zuinig op zijn. Vooral als je het nieuws aanzet en ziet wat er in Amerika en Iran allemaal gebeurd." Dat zet de kinderen aan het denken. "Komt dat ook naar Nederland dan?", vroeg één van de leerlingen. "Dat kan", stelt Haers. "Nederland is bondgenoot van Amerika", stelt één van de andere leerlingen. "Maar, waarom zouden ze dat in Nederland doen?", wil de leerling weten. "Dat weet niemand. Waarom zijn er aanslagen geweest in Parijs? Waarom werden er mensen neergestoken op een brug in Londen? En waarom werd er geschoten in de tram in Utrecht?" De kinderen zijn er even stil van.

Na ook de rest van de tentoonstelling gekeken te hebben, waren de meeste leerlingen er toch wel klaar mee. Maar, eerst werd de winnares nog even in het zonnetje gezet. "Je hebt een prachtige brief geschreven, die zelfs een beetje ontroerde", stelde Patricia. En daarom kreeg de 13-jarige Megan Soomers nog een cadeautje mee naar huis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief