De eerste editie was een groot succes FOTO DE ZONNEBLOEM
De eerste editie was een groot succes FOTO DE ZONNEBLOEM

Dag van het Eetplezier keert terug in Heerle

Door: Remko Vermunt Algemeen

HEERLE - Na het daverende succes van vorig jaar wordt op zondag 2 februari de tweede editie van de Dag van het Eetplezier georganiseerd in Heerle. "Vorig jaar waren er ruim honderd deelnemers en dat hopen we dit jaar minimaal weer te halen en het liefst nog meer", vertelt Rina Steur namens Vereniging de Zonnebloem, afdeling Heerle-Moerstraten. Zij zijn, samen met Gasterij de Afspanning, verantwoordelijk voor de organisatie.

Het idee voor de Dag van het Eetplezier komt uit België. "Daar kunnen de mensen bijna iedere week wel bij een vereniging aanschuiven om een hapje te eten." Een leuk idee, vond Rina, en daarom heeft ze dat idee vorig jaar ook bij De Zonnebloem geopperd. En met succes, want Gasterij de Afspanning zat afgelopen jaar goed vol. "Het is goed bevallen", kijkt Rina dan ook terug op afgelopen jaar. "Het was een succes en daarom hebben we besloten om er een vervolg aan te geven.

Lekkerste kippensoep

De Dag van het Eetplezier bestond vorig jaar uit onder andere een snertwedstrijd. Amateurkoks kregen de mogelijkheid om te laten zien waartoe ze in staat zijn met dit winterse gerecht. Overigens konden ze dat niet alleen laten zien, maar natuurlijk ook laten proeven. Deelnemers maakten thuis een pannetje snert en verschillende ondernemers uit Heerle en Moerstraten zaten in de jury om alle snert te proeven. Uiteindelijk ging Corry Kerstens uit Wouw er met de prijs vandoor. Ook dit jaar is er een wedstrijdelement, maar dit jaar gaat het om kippensoep. "Vorig jaar waren er zes deelnemers en we hopen dit jaar op minstens zoveel mensen. " Deelnemers kunnen zich nog tot en met 27 januari inschrijven. Zij krijgen groenten gesponsord van Boerderijwinkel Luysterburg en de kip krijgen ze gesponsord van de Marktpoelier uit Wouw. "Dit jaar bestaat de jury uit de echtgenoten van de vrijwilligers van de Zonnebloem", verklapt Rina.

Samen eten

Wie niet mee wil doen aan de wedstrijd is uiteraard alsnog welkom op de Dag van het Eetplezier. Op zondag 2 februari gaan de deuren om 16.00 uur open. Na de kippensoepwedstrijd wordt er gezamenlijk gegeten. Als voorgerecht is er uiteraard kippensoep en daarna is er een buffet van kippendijtjes met hete bliksem en hachee met rode kool en frites. Als toetje is er advocaatbavarois met een bolletje vanille-ijs en/of stoofpeertjes met kaneelijs. "Mensen kunnen zich op verschillende manieren bij ons aanmelden. Dat kan via het formulier dat in Heerle en Moerstraten huis-aan-huis bezorgd is, maar er liggen ook formulieren bij Boerderijwinkel Luysterburg, Slagerij Maurice Vos én bij Super de Buurt. Bij die laatste kan je meteen contant afrekenen." Tijdens het diner is er ook muzikale omlijsting van Marianne van Dorst. "Vorig jaar hadden we het Roseländer Combo op bezoek. Dat was erg leuk, maar zo'n band is voor de senioren toch best hard. We kennen Marianne van onze jubileumviering en zij zingt echt van alles", vertelt Rina enthousiast.

Gasterij de Afspanning

Bijzonder aan deze editie van de Dag van het Eetplezier is dat het voor de laatste keer in Gasterij de Afspanning gaat zijn. De gasterij gaat vanaf 1 maart officieel dicht. "Dat is voor ons een hele kluif. We doen veel samen met de Gasterij." Het is dan ook nog onzeker of er ooit een derde editie gaat komen van de Dag van het Eetplezier. "Daar zijn we op de achtergrond wel mee bezig, maar we willen vooral eerst deze editie tot een succes brengen. Daarna kijken we wel verder." Rond 20.00 uur wordt de dag afgesloten en gaat iedereen met een gevulde buik naar huis.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor de Dag van het Eetplezier? Vul dan het formulier in of ga naar www.zonnebloemheerlemoerstraten.nl

Activiteiten

Deze speciale Dag van het Eetplezier moet een jaarlijks terugkerende activiteit worden. "Het wordt voor ons tegenwoordig steeds moeilijker om geld in te zamelen voor De Zonnebloem", leggen de vrijwilligers uit. "Daarom betalen de mensen een aangepast bedrag voor het eten en dat komt ten goede aan de activiteiten die wij organiseren." De vrijwilligers gaan dan ook zelf serveren tijdens deze dag om de kosten zo laag mogelijk te houden. "En het is pas geslaagd als we 's avonds voor pampus op bed liggen." Eén van die activiteiten die de Zonnebloem, afdeling Heerle-Moerstraten organiseert vindt plaats op 5 april 2019: het vijftigjarig bestaan. Voor zo'n feestdag is echter wel geld nodig, net als voor de rest van de activiteiten. "We proberen iedere maand wel iets te organiseren voor onze mensen. Op dit moment hebben we 54 gasten waar wij bij op bezoek gaan en waar we activiteiten voor organiseren." De ene keer is dat een quiz, dan weer een bus- en/of bootreis en weer een andere keer een bingo of een picknick."Maar, als we met de bus weggaan, dan moeten we al een speciale rolstoelbus huren, omdat veel ouderen zo'n normale bus niet meer in kunnen komen. En zo'n rolstoelbus kost wel meer geld." Ook het huren van rolstoelen voor langere wandelingen kost geld. "Terwijl we bijvoorbeeld geen subsidie krijgen en ook vanuit de organisatie zelf krijgen we tegenwoordig steeds minder gelden."

Opgeven

De Dag van het Eetplezier wordt gehouden in partycentrum Gasterij de Afspanning, Herelsestraat 97 en duurt van 16.00 tot 20.00 uur. Je kan jezelf ook opgeven via de Facebookpagina en de website van De Zonnebloem Heerle-Moerstraten (www.zonnebloemheerlemoerstraten.nl). De organisatie vraagt iedereen wel om bij opgave te vermelden met hoeveel personen de groep is, hier wordt dan met de tafelschikking rekening mee gehouden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief