Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Tiny Forest draagt de naam 't Vreedzame Bos

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Inge Raaijmakers heeft donderdag samen met twee leerlingen van basisschool De Kroevendonk het bord onthuld bij het eerste Roosendaalse Tiny Forest. Daarmee werd meteen de naam bekend van het nieuwe bosje ter grootte van een tennisveld: 't Vreedzame Bos. "Wij zijn een vreedzame school in een vreedzame wijk, daarom kwam de leerlingenraad zelf met dit idee", vertelt directeur Teun Dekker.

Al vroeg in de ochtend gingen de kinderen van groep 5/6 hard aan het werk om het bos naast hun school aan te leggen. Om 09.00 uur stonden zij met een schep en hele kleine boompjes in de aanslag. "In totaal worden er duizend bomen geplaatst", vertelt juf Vera, coördinator van de bovenbouw. Basisschool De Kroevendonk werd door de gemeente benaderd of zij mee wilden werken aan het eerste Tiny Forest in Roosendaal. "Daar hoefden we niet over na te denken, we hebben meteen 'Ja' gezegd", vertelt juf Vera. "Het is voor ons een mooie kans om de lessen buiten te verrijken. Sommige kinderen doen het heel goed in de buitenlucht en daarnaast is het natuurlijk ook nog eens erg duurzaam."

Buitenlokaal

En zo geschiedde. Op de groenstrook naast de school werd de afgelopen tijd al hard gewerkt om het terrein klaar te maken. In het midden van het Tiny Forest liggen houtsnippers en daar komen in de toekomst nog boomstammen op te liggen waar de kinderen op kunnen zitten. "Zo wordt het meteen een buitenlokaal", stelt juf Vera. Maar de kinderen gaan het bos ook onderhouden door bijvoorbeeld het vuil op te ruimen. "Het snoeien doet de gemeente, dat kunnen zij natuurlijk veel beter." Maar, het aanplanten van de bomen gaat de kinderen goed af. Lachend maken ze het ene na het andere gat om vervolgens één van de vele boompjes te planten. "De kinderen mogen ook allemaal één boom een naam geven. Daarvoor zijn speciale houten hangertjes gebruikt."

Opaboom

En die namen variëren enorm. Zo noemt een meisje haar boom Henk en één van de jongens heeft zijn boom naar het populaire computerspel Fortnite genoemd. "Maar er is ook een meisje die haar boom Dirk-Jan heeft genoemd, omdat haar opa zo heette die onlangs is overleden." Hoewel donderdagochtend alleen de kinderen van groep 5/6 de kans kregen om hun boom een naam te geven, krijgen alle kinderen hun 'eigen' boom. "We hebben 350 leerlingen en zo'n duizend bomen, dus er zijn bomen genoeg."

Diversiteit

Niet alleen de namen van de bomen variëren, er zit ook een enorme variëteit in het soort bomen. Zo worden er eiken, beuken, elzen en berken geplant, maar ook enkele fruitbomen zoals appelbomen. "We hebben nog een aantal prikkelbossen, zoals rozen. Die laten we de kinderen niet planten", vertellen Dennis Wagemakers en Luuk Daemen namens het aanwezige hoveniersbedrijf. "De kinderen hebben de bomen al goed weggezet, maar wij gaan zo nog de grote kale plekken vullen en we strooien er nog wat compost overheen." De diversiteit aan bomen is volgens de twee heren juist goed voor zo'n Tiny Forest. "Dat is enorm goed voor de biodiversiteit én zo'n bos wordt er sterker van. Het vermindert bijvoorbeeld ook ziektes bij de bomen."

Perfecte locatie

Wethouder Inge Raaijmakers is in ieder geval blij met het eerste Tiny Forest in Roosendaal. "We hebben bomen nodig om te kunnen leven. Ze zorgen voor zuurstof, maar ook voor verkoeling in de zomermaanden. Daarnaast heeft zo'n Tiny Forest ook een educatief karakter, want de kinderen gaan hier van alles leren over de natuur. Daarnaast staat 'ie natuurlijk op een perfecte locatie naast zo'n actieve school." Het tweede Tiny Forest wordt deze week geopend bij de Kameleon in de Westrand. "We hebben locaties uitgekozen die naar onze mening nog wel wat groen konden gebruiken." Vanuit de gemeente is er nog de wens om nóg eens twee kleine bossen aan te leggen. "Maar dat gaat dit jaar niet meer lukken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief