Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Burgemeester leest voor uit De Moppereend

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Burgemeester Han van Midden bracht afgelopen week een bezoek aan basisschool De Watermolen in Roosendaal. Dat gebeurde in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Zo'n 23 kinderen van groep 1, 2 en 3 zaten dan ook vol spanning te wachten totdat de burgemeester zou arriveren. Eenmaal binnen zaten de kinderen boordevol met vragen, maar eerst moest er nog gezongen worden want de burgemeester was pas jarig geweest.

'Happy birthday to you', zongen de kinderen uit volle borst mee. "Ik ben thuis wel toegezongen door twee kinderen, maar nog nooit door zoveel kinderen", lachte de burgemeester. De kinderen genoten zichtbaar van het bezoek van de burgemeester. Hij mocht dan ook op een speciale stoel plaatsnemen om de kinderen voor te kunnen lezen uit het boek Moppereend. "Wie doet er wel eens lezen of wordt er voorgelezen", wilde hij eerst weten. Verschillende vingertjes schoten de lucht in. "Ik word wel eens voorgelezen door mijn vader en moeder", vertelde één van de kinderen. "En vind je dat leuk?", wilde Van Midden weten. "Een klein beetje." Maar al snel bleek dat de kinderen thuis vooral ook hun iPad heel erg leuk vinden. "Als ik wakker wordt 's nachts dan pak ik een iPad", vertelde één van de kinderen. "Toen ik klein was, toen waren er alleen maar boeken", legde Van Midden aan haar uit, maar dat vonden de kinderen wel een beetje raar.

Moppereend

Toen de burgemeester begon met voorlezen hingen de kinderen aan z'n lippen. "Want we hebben wel de voorkant bekeken en de achterkant, maar we weten eigenlijk niet waarop de eend de hele tijd moppert", legde Chris Vermunt, lerares van groep 1 en 2 uit. "Eend was mopperig, want de vijver was helemaal opgedroogd", begon de burgemeester het verhaal. "Een klein grijs wolkje pakte samen boven z'n hoofd. Hij was helemaal alleen en niemand wilde met hem spelen." De eend ging op avontuur en kwam bij allerlei dieren terecht, zoals een varken, een geit en een konijn. Maar de manier waarop zij spelen, vond de eend helemaal niet leuk. De donkere wolk boven zijn hoofd werd steeds groter, totdat het opeens begon te regenen. Er ontstond een grote regenboog en alle dieren waren blij. Nu konden ze allemaal met het water spelen.

Boordevol vragen

"Wat vonden jullie van het boekje?" 'Leeeeuuk! Klonk het in koor. "Thuis las ik altijd voor uit de Gruffalo en dan deed ik altijd stemmetjes", vertelt de burgemeester. Al snel zijn de kinderen niet meer bij het verhaal, ze willen vooral meer weten van de burgemeester. Want, is zijn ambtsketen nou zilver of goud? En wat moet je eigenlijk doen om burgemeester te worden én wat doet een burgemeester eigenlijk? "Die vertelt wat je wel en wat je niet mag doen", stelde een van de kinderen. "Die kijkt hoe het met iedereen gaat", dacht één van de anderen. Uitgebreid gaf de burgemeester antwoord op alle vragen én ze mochten zelfs de ambtsketen even dragen. "Zo, nu heb ik er 23 hulpburgemeesters bij", lachte hij. Vol trots namen de kinderen weer plaats op hun stoel. "En nu ga ik als een blije eend er weer vandoor." Maar, dat ging niet zomaar. De kinderen hadden speciaal voor de burgemeester nog een dansje ingestudeerd op het liedje van Moppereend én ze hadden een tekening van een regenboog met een eend voor hem gemaakt.

Voorlezen

"Het voorlezen aan kinderen is enorm belangrijk", benadrukt Chris Vermunt. "We proberen daarmee het het leesplezier en de woordenschat van de kinderen te vergroten. Maar ze leren ook meer over zinsopbouw en taal en dat is enorm belangrijk om mee te krijgen", stelt de lerares. Ze is dan ook blij dat de burgemeester bereid was om voor te lezen. "Voorlezen zorgt ervoor dat kinderen gemotiveerd worden om zelf ook te gaan lezen. Daarom lezen we voor aan groep 1 tot en met 8, niet alleen omdat ze het leuk vinden maar ook omdat het enorm goed voor ze is." Volgens Vermunt zou het goed zijn als ouders soms ook wat meer voorlezen. "We proberen de ouders hier ook bij te betrekken, zo doen we er alles aan om lezen op een hoger niveau te brengen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief