Tsead Bruinja en Volkan Tasdan treden op tijdens de Poëzieavond
Tsead Bruinja en Volkan Tasdan treden op tijdens de Poëzieavond

Letteren knetteren tijdens poëzieavond in Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Witte Roos organiseert op donderdag 30 januari (Gedichtendag) een bijzondere poëzieavond. Niet alleen neemt Eric van Deelen op deze dag afscheid als stadsdichter, maar er wordt ook een nieuwe stadsdichter benoemd. Daarnaast komt ook Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja langs op deze bijzondere avond. Ben jij erbij?

Van 30 januari tot en met 5 februari wordt in Nederland en België de Week van de Poëzie georganiseerd. Een week lang wordt alles uit de kast getrokken om jong én oud meer in aanraking te laten komen met poëzie. Het thema van dit jaar sluit daar mooi op aan: 'De toekomst is nu'. De Poëzieweek staat dit jaar dan ook in het teken van de nieuwe generatie dichters. In elke generatie staan dichters op die een stem geven aan wat nieuw is en onbekend en kleur en klank geven aan de tijd van nu. Het Poëziegeschenk 2020, getiteld nu, is dit jaar dan ook een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Akwasi, Dean Bowen, Max Greyson en Roelof ten Napel.

Tsaed Bruinja

De Witte Roos sluit daar dit jaar op aan door een spraakmakende poëzieavond te organiseren voor zowel jong als oud. Zo komt onder andere Tsead Bruinja naar Roosendaal. Hij mag zich twee jaar lang Dichter des Vaderlands noemen. Volgens de commissie die hem heeft aangesteld is hij "een dichter die in eerlijke, eenvoudige woorden zowel gevoelig als scherp kan zijn, die een inval of anekdote tot gedicht kan verheffen en rauwheid en lyriek afwisselt". Bruinja is bovendien "een bevlogen ambassadeur voor de poëzie in de breedste zin: als bloemlezer, performer op podia en in de media, organisator van evenementen en aanjager van kruisbestuivingen met andere kunstvormen. Hij beweegt in zijn vaak geëngageerde dichterschap moeiteloos tussen binnenwereld en buitenwijk – en waar het wel moeite kost, levert dat spannende poëzie op."

Volkan Tasdan

Het optreden van Tsead wordt afgewisseld met poëzie en rap van Volkan Tasdan uit Bergen op Zoom. Volkan is onderwijzer, danser, entertainer maar vooral inspirator. Hij weet op een jonge en hippe wijze onder woorden te brengen wat er speelt in de maatschappij van vandaag de dag. Hij zal gedurende de avond een paar keer het podium bestijgen om je mee te nemen in 'zijn' wereld.

Nieuwe stadsdichter

Hoewel het programma al om 19.30 uur begint is het om 21.10 uur tijd voor het officiële moment. De Roosendaalse Eric van Deelen neemt op dat moment afscheid van zijn ambt als stadsdichter én er wordt meteen een nieuwe stadsdichter aangesteld. Wie dat gaat worden? Dat wordt pas op 30 januari bekendgemaakt. Het comité van oud-stadsdichters heeft onlangs de officiële voordracht gedaan voor de nieuwe vijfde stadsdichter van Roosendaal. Wethouder Toine Theunis krijgt deze avond de eer om bekend te maken wie dat is geworden.

De Witte Roos

De Roosendaalse stichting De Witte Roos organiseert al ruim 25 jaar lezingen, interviews en optredens van bekende schrijvers en dichters. Vorig jaar werd het 25-jarig jubileum gevierd met schrijvers zoals Ilja Leonard Pfeijffer, Henk van Straaten, Peter Buwalda en Rob van Essen. Maar, achter de schermen wordt ook dit jaar weer gewerkt aan een prachtig programma. Zo komt onder andere Oek de Jong op 12 maart naar Roosendaal voor een lezing. Ook Auke Kok, schrijver van de biografie van Johan Cruyff, komt dit jaar (12 mei) naar Roosendaal. Natuurlijk is er op deze avond ook gelegenheid om je boek te laten signeren door de schrijver. In oktober, de maand van de geschiedenis, komen Simone van der Vlugt en Roxane van Iperen naar Roosendaal. 

Poëzieavond
Datum: Donderdag 30 januari
Plaats: Bibliotheek, Markt 54
Aanvang: 19.30 uur/zaal open om 19.00 uur


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief