Vlnr: Sanne Reniers, Wethouder Klaar Koenraad, Gözde Aslanhan.
Vlnr: Sanne Reniers, Wethouder Klaar Koenraad, Gözde Aslanhan. Foto: Hedwig van Wezel

Roosendaalse dansers dansen voor One Billion Rising 2020

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Op 8 februari dansen ongeveer 80 jongens en meisjes en dames tegen geweld tegen vrouwen en meisjes over de hele wereld. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 vrouwen over de hele wereld in haar leven hiermee te maken krijgt. Sinds een aantal jaren wordt hier wereldwijd aandacht voor gevraagd door organisatie One Billion Rising d.m.v. het uitvoeren van een dans. Ook in Roosendaal wordt dit al drie jaar gedaan.

Afgelopen drie jaar was de organisatie in handen van Particles van Nishant Bhola. Dit jaar is dit overgedragen aan Spotlight Team International Art met als artistiek leider Mostafa Betaree, met onder Spotlight project Show Your Culture van Hedwig van Wezel en Amit Kumar.

Ambassadeurs

One Billion Rising Roosendaal heeft dit jaar drie ambassadeurs: Wethouder Klaar Koenraad van de Gemeente Roosendaal; Gözde Aslanhan uit Turkije, werkzaam voor humanitaire projecten voor de EU organisatie en voor Spotlight; Sanne Reniers kinderambassadeur, 11 jaar, danst bij de Dynamo Dancers. Zij gingen met elkaar in gesprek. Sanne (11) ziet deze dingen op het jeugdjournaal en op Google, ook op school wordt er wel eens over gesproken. Dat er op school hele grote verschillen zijn, merkt ze niet. De Wethouder zegt dat dat vroeger wel anders was. Meisjes gingen handwerken en jongens timmeren enz. Dat had zij ook wel willen doen. Gözde zegt dat overal op de wereld vaak toch nog best conservatief wordt gedacht. Dat als vrouwen getrouwd zijn, zij thuis moeten blijven, voor de kinderen zorgen, niet verder leren of iets doen met hun opleiding. Dat is jammer. Je kan het ook verdelen met je man. De wethouder zegt dat veel vrouwen niks meer met hun opleiding doen en niet werken omdat hun man voor het gezin 'zorgt'. Wethouder: "Vrouwen moeten ook meer voor zichzelf opkomen, proberen niet afhankelijk te zijn, blijf bezig en bouw iets op". Gözde beaamt dat. Vrouwen moeten zelf ook opstaan. Sanne wil later schooljuffrouw worden. Ze zou wel willen dat jongens en meisjes in de toekomst dezelfde beroepen kunnen doen en hetzelfde behandelt worden. Geweld tegen vrouwen en meisjes komt ook aan bod. Het nieuws van de laatste tijd dat er toch nogal wat meisjes en vrouwen zijn verkracht en vermoord is vreselijk. Er moet meer respect zijn en hopelijk zullen acties als deze ook mensen aan het denken zetten. De drie ambassadeurs zijn van mening dat dit probleem multicultureel is en in de hele wereld voorkomt. We moeten het visueel maken. Met velen opstaan tegen dit geweld.

Programma

One Billion Rising 8 februari, schoolplein Jeroen Boschschool, Kloosterstraat Roosendaal. Iedereen die nog mee wil doen, kom oefenen op 2 februari 11-12 uur in de Muzen, Oliemolen 124a, Roosendaal.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief