Wethouder Cees Lok met twee van de duizenden respondenten
Wethouder Cees Lok met twee van de duizenden respondenten Foto: Remko Vermunt

Geen schokkende uitslag bij Bewonersenquête 2019

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De inwoners van de gemeente Roosendaal zijn een beetje gelukkiger dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit de resultaten van de Bewonersenquête 2019 die wethouder Cees Lok afgelopen week heeft gepresenteerd. De enquête werd uitgezet onder 8.499 inwoners van 16
jaar en ouder en 32 procent van hen heeft de vragenlijst ingevuld.

De bewonersenquête wordt eens in de twee jaar gehouden om te peilen hoe het gaat met de gemeente Roosendaal. "We zijn hier in 2001 mee begonnen, dus dit was de tiende editie", vertelt Lok trots. Destijds werd de enquête nog door 66 procent van de bevolking ingevuld. "Maar mensen zijn een beetje enquête moe", legt onderzoeker Marij Quirijnen uit. "Het is een landelijke trend dat vragenlijsten steeds minder worden ingevuld. Wij zitten dan zelfs nog boven het landelijk gemiddelde."

Winnaars

Van de duizenden inwoners die de vragenlijst wél hebben ingevuld, werden er afgelopen week vijf uitgenodigd op het tijdelijke gemeentehuis. Helaas konden slechts twee winnaars daadwerkelijk aanwezig zijn: Toos Jacobs en Ans van Aken. Zij kregen, naast een VVV-bon en een bos bloemen, als een van de eersten een korte toelichting op de resultaten van de bewonersenquête. "Ik vul nog regelmatig enquêtes in", vertelt Toos Jacobs. "Ik heb zelf gestudeerd en weet hoe belangrijk het is om voldoende mensen te hebben die meedoen aan je onderzoek." Voor Toos is vooral de binnenstad van Roosendaal een aandachtspuntje, maar ze weet ook meteen hoe je dat op kan lossen. "Het parkeren gratis maken. Dat helpt enorm."

Voorzieningen

Toch komt de binnenstad niet meteen aan bod in de enquête. Als het gaat om voorzieningen zijn de inwoners vooral positief over het voortgezet onderwijs én de basisscholen in de gemeente Roosendaal. Ook de Roosendaalse kermis en de Nostalgische kermis worden als erg positief ervaren. De voorzieningen voor jongeren scoren echter een stuk slechter met een krappe 5,6. "Twee jaar geleden scoorden we ook slecht op dat gebied", weet onderzoeker Marij Quirijnen. "Het is niet dat we daar als gemeente niets aan doen, maar het begrip jongeren is natuurlijk heel erg breed", legt wethouder Lok uit. "Daarnaast wordt de enquête vooral door ouderen ingevuld. Het is dus ook maar de vraag of zij een goed beeld hebben van de voorzieningen voor jongeren. Daarom zijn we nu in gesprek met de Jongerenraad om te ontdekken wat er leeft onder jongeren."

Wonen

Op het gebied van wonen is men het meest tevreden over de kwaliteit van de eigen woning. Minder tevreden zijn mensen over het onderhoud van de verhardingen én over de vervuiling in hun buurt. Negen procent van de ondervraagden vindt dat de buurt de afgelopen jaren vooruit is gegaan, 59 procent vindt dat de buurt gelijk is gebleven en 25 procent vindt dat de buurt achteruit is gegaan.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid geven de respondenten een 6,9 voor de veiligheid in de eigen buurt en een 6,7 voor de veiligheid in Roosendaal in het algemeen. "Dat is ook logisch, mensen voelen zich veiliger in hun eigen buurt." Twee jaar geleden waren die cijfers nog een 7,1 en een 7,0. Grootste overlastgevers op dit moment zijn hardrijders (50 procent) en rommel op straat (37 procent). "Dat zijn precies de twee dingen die ik heb ingevuld", lacht Toos Jacobs. "Dus dan ben ik niet de enige die er zo over denkt." Dat kan Ans van Aken alleen maar bevestigen. "Dat speelt bij ons ook."

Eenzaamheid

Verder worden nog de thema's meedoen in de maatschappij én gezondheid besproken. Vooral die laatste zorgt nog voor wat ophef. "Ik schrik van de cijfers van eenzaamheid", legt Jacobs uit. Uit de enquête blijkt namelijk dat 49 procent van de ondervraagden zich wel eens eenzaam voelt en tien procent is ernstig eenzaam. "Die cijfers matchen niet met onze gedachte over Brabantse gezelligheid. Blijkbaar doen die mensen daar niet aan mee", stelt ook de wethouder. Natuurlijk gaat het in deze enquête vooral om gevoelens. Daarom worden deze subjectieve cijfers de komende tijd naast de objectieve cijfers gelegd van de politie en de GGD. Daarmee ontstaat medio maart de Vitaliteitskaart. "Daarmee kunnen we bekijken: wat waren onze doelstellingen? En is dat gelukt? Het helpt ons ook bij het maken van nieuw beleid."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief