Ruimte LANparty JTC. FOTO JTC
Ruimte LANparty JTC. FOTO JTC Foto: JTC

LAN-party breekt record op Jan Tinbergen College

Algemeen

ROOSENDAAL - Van vrijdagmiddag 16.00 uur tot zaterdagochtend 08.00 uur organiseerde het JTC zijn jaarlijkse LAN-party, een festijn dat jaar-in-jaar-uit plaatsvindt en inmiddels bij de JTC-tradities hoort. Dit jaar brak de school het record van deelnemersaantallen, het waren er 73!

Op een LAN-party spelen gamers op hun eigen PC of spelcomputer tegen andere aanwezigen (of tegen tegenstanders elders in de wereld). Iedereen neemt zijn eigen apparatuur mee, de school zorgt voor ruimte, elektra en dataverbindingen én natuurlijk de noodzakelijke catering.
Het grote verschil is dat op deze party het sociale aspecten van gamen voorop staat: er wordt samen aan het digitale netwerk gebouwd (en na afloop weer afgebroken), er wordt samen gegeten, er wordt meegeleefd met prestaties van andere spelers, er komen vanzelf competities tot stand in overleg en door gezamenlijke organisatie. Er ontstaan teams die het tegen andere teams opnemen, spelers die andere spelers tips en trucs uitleggen, het is samen-leren in de praktijk. Leerlingen helpen elkaar bij technische problemen en bij strategie in verschillende spellen. Het solistische gamen wordt zo vanzelf een groepsactiviteit, zonder dat daar speciaal op gestuurd hoeft te worden.
Volgens rector Charles van Wettum is voor veel deelnemers de LAN-party het feest van het jaar. Hij vertelt: "de deelnemers zijn vaak leerlingen die minder lol hebben in een sporttoernooi of andere activiteiten die een school gewoonlijk organiseert. Hier ontmoeten zijn medeleerlingen met dezelfde interesse. Daar komen vriendschappen uit voort, samenwerking bij games maar ook in andere onderdelen van hun leven. Ze stimuleren elkaar in kennis van ICT en in sociale vaardigheden. Net als veel activiteiten op het JTC hebben leerlingen een grote rol in de organisatie - ook dat zijn belangrijke leermomenten. Oud-leerlingen komen regelmatig terug om nog mee te doen, ze instrueren jongere leerlingen die de volgende keer de kar kunnen trekken. Het werkt voor deze groep leerlingen écht. Ze zijn zenuwachtig als het feest dichterbij komt, en doodmoe en enthousiast als het voorbij is. De meest gehoorde reactie: volgens jaar weer!"

Geweldig evenement
Misschien komt het ook wel een beetje door de rector dat het JTC enthousiast met dit fenomeen omgaat? "Jazeker," antwoordt de rector. "Ik heb in mijn tijd veel gegamed, maar die waren lang zo mooi niet als ze tegenwoordig zijn. Ik heb er nu gewoon niet genoeg tijd meer voor." Maar de rector is wel één van de medewerkers die zelf de hele nacht bij de speelzaal aanwezig is. "Ja, dat vind ik prachtig. De leerlingen genieten, en daardoor geniet ik ook. En zeg eerlijk: het is toch fantastisch dat je 73 leerlingen meer dan 12 uur bij elkaar brengt, ze ruimte geeft om allerlei dingen te doen die niet van te voren geprogrammeerd zijn met eigenlijk heel weinig begeleiding, en dat alles probleemloos goed gaat en er helemaal niets vervelends gebeurd. Ja, ik ben trots op die leerlingen."
En hij voegt snel toe: "... en trouwens ook op de medewerkers die het mogelijk maken, van de ICT en de conciërges en Sabine voor de catering. Echte toppers!" [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief