discriminatie
discriminatie

Actieplan voor bestrijding en voorkoming discriminatie

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Uit verschillende data die de gemeente Roosendaal heeft opgevraagd lijkt er weinig aan de hand te zijn op het gebied racisme en discriminatie. Toch komt de gemeente met een speciaal actieplan.

Bij de antidiscriminatievoorziening (ADV) kwamen in 2017 twaalf meldingen binnen van discriminatie en in 2018 waren dat er vijftien. Bij de politie waren dat er eerst zeventien en in 2018 nog twaalf. De meest geregistreerde vorm van discriminatie was op basis van herkomst/huidskleur. Ook werden mensen gediscrimineerd op basis van leeftijd, nationaliteit, godsdienst, handicap en geslacht.

Herkennen

Uit het onderzoek blijkt dat Roosendaal niet afwijkt van andere gemeenten. Er lijkt dan ook weinig aan de hand te zijn. "Deze conclusie kan echter niet zomaar worden getrokken omdat slechts een klein deel van de discriminatie-ervaringen wordt gemeld en/of vastgelegd." De gemeente kiest er nu voor om met een speciaal plan in te zetten op een preventieve aanpak.

Aanpak

Dat gaat op twee manieren gebeuren. Zo wil de gemeente discriminatie aanpakken door onder andere in gesprek te gaan met (sport)organisaties. Andere ideeën zijn het organiseren van een interactieve tentoonstelling over thema's als conflict, discriminatie, vooroordelen en uitsluiting, maar ook het op wijkniveau mogelijk maken van dialoogbijeenkomsten met als doel om te leren van elkaars achtergrond en culturele afkomst.

Daarnaast wil de gemeente de gevolgen van discriminatie aanpakken door slachtoffers te ondersteunen en door kwetsbare groepen te versterken met weerbaarheidstrainingen, gespreksgroepen en maatjesprojecten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief