Je lichaam teruggeven aan de natuur? VLP en Roosendaalse Lijst willen het mogelijk maken

ROOSENDAAL - Als het aan de Roosendaalse Lijst en de VLP ligt, komt er in Roosendaal een mogelijkheid voor 'natuurbegraven'. De twee fracties willen dat de wethouder in gesprek gaat met Zegestede om dit te realiseren.


Volgens Peter Raijmaekers (RL) en Evelien van der Star (VLP) is er in Roosendaal (en omstreken) steeds meer vraag naar het zogenaamde natuurbegraven. "Het is een alternatieve manier van begraven waarbij het lichaam wordt teruggeven aan de natuur zelf. Een natuurbegraafplaats met derhalve een aantal graven, belast het milieu zo min mogelijk en past als uitvaart in duurzaam bosbeheer", leggen de twee uit.

Op een natuurbegraafplaats wordt geen grafsteen geplaatst. De graven zijn zichtbaar in de vorm van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld een houten schijf. "De kist en kleding zijn van natuurlijk materiaal zodat het snel door de natuur kan worden opgenomen. Een natuurgraf gaat langzaam op in de natuur, er is geen grafmonument en langdurig bekostigen van grafrechten is niet nodig."

Volgens de VLP en Roosendaalse Lijst is deze manier van begraven in omliggende landen een stuk populairder dan in Nederland. "Zo zijn in het Verenigd Koninkrijk ruim 300 natuurbegraafplaatsen en Duitsland heeft er ongeveer 50." De twee partijen willen dan ook weten of het natuurbegraven ook in Roosendaal gerealiseerd kan worden. "Zo ja, bent u bereid om bijvoorbeeld met Zegestede om tafel te gaan?"

Remko Vermunt
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief