Björn (Illustraties) en Lisa Roosenboom met het boek Ukkel en Pukkel en het mysterie van de sportschool
Björn (Illustraties) en Lisa Roosenboom met het boek Ukkel en Pukkel en het mysterie van de sportschool Foto: Remko Vermunt

Nieuw kinderboek combineert lezen én sporten

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - 'Sporten is leuk, maar lezen is óók heel leuk.' Dat is de boodschap van het derde kinderboek van de Roosendaalse schrijfster Lisa Roosenboom. Samen met haar man Björn, die de illustraties voor z'n rekening nam, presenteert ze op zaterdag 29 februari het boek: Ukkel en Pukkel en het mysterie van de sportschool. "Ik hoop dat uit te kunnen breiden naar een serie."

Björn en Lisa Roosenboom stapten in 2009 in het huwelijksbootje. Het werd groots gevierd en jaren na dato werd er nog steeds uitgebreid gesproken over hun huwelijksfeest. "Mensen waren zo enthousiast, dat ik tijdens de zwangerschap van mijn tweede zoontje besloot om mijn herinneringen aan onze bruiloft op papier te zetten", vertelt Lisa. Het werd een roman, gebaseerd op haar eigen ervaringen: De Perfecte Bruiloft. "Ik stuurde het op naar een uitgeverij, eigenlijk als grapje. Maar ik kreeg een bericht terug dat ze er graag een kaft bij wilden maken om het te verkopen."

Eerste prentenboek

Het was het begin van haar schrijfcarrière. "Toen ik was bevallen van onze tweede zoon wilde ik een nieuw boek schrijven, maar dan wel één voor onze kinderen. Hoe mooi is het om hen voor te lezen uit je eigen boek, in plaats van een boek uit de winkel." Ze schreef het prentenboek 'Jij bent mijn Held' met de twee konijnen Ukkel en Pukkel in de hoofdrol. "Ik ben me heel erg gaan verdiepen in wat kinderen leuk vinden met dit boek als resultaat. Ukkel en Pukkel zijn gebaseerd op de karakters van mijn kinderen." Het boek vertelt het verhaal van Ukkel en Pukkel die samen met hun vrienden in het bos wonen. "Maar, zoals in ieder boek, is er ook een slechterik: Victor Vos. Hij probeert de konijnen te pakken."

Serie

"Dat was ontzettend leuk om te doen, maar mijn verhalen werden eigenlijk te groot voor een prentenboek." Daarom besloot Lisa om een heus kinderboek te schrijven: Liesje en de Orka. "Het was altijd een droom van mij om een orka te zien. Die droom is uitgekomen en in het boek wil ik kinderen meegeven dat dromen dus écht kunnen uitkomen." Ook in haar nieuwste boek geeft de Roosendaalse schrijfster een boodschap mee. "Ukkel en Pukkel en het mysterie van de sportschool borduurt voort op het vorige boek over Ukkel en Pukkel", legt Roosenboom uit.

Avontuur

In het boek gaan Ukkel en Pukkel op avontuur, wanneer één van de twee plots tegen een gebouw opbotst. Ze nemen een kijkje in en rondom het gebouw dat verdacht veel op een school lijkt. Het blijkt om een sportschool te gaan en lezenderwijs wordt de kinderen duidelijk gemaakt wat je in een sportschool allemaal kan doen. Van boksen tot fitness en van een zwembad tot karate. "Wij geven zelf les bij Sportschool Move On in Roosendaal. De karakters uit het boek zijn voor een groot deel gebaseerd op onze collega's en onze baas", legt Lisa uit. Maar ook Victor Vos keert terug in dit boek. "En één van de personages is 'grote koe met enorme hoeven', een verwijzing naar ons voorbeeld Rico Verhoeven."

Presentatie

Met dit boek willen Lisa en Björn de kinderen meegeven dat sporten leuk is, maar dat lezen ook heel leuk is. "Er zijn veel kinderen die niet of weinig lezen", vertelt Björn die bij dit boek de illustraties heeft verzorgd. "We geven samen les bij Move On en proberen de kinderen onder andere respect bij te brengen, maar ook dat het goed is om te sporten én om te lezen." En om dat kracht bij te zetten, wordt de boekpresentatie gehouden bij de sportschool. "We geven eerst een kleine demonstratie en daarna wordt het boek op spectaculaire wijze gepresenteerd." Dat het boek aanslaat bij kinderen, blijkt wel uit de aanmeldingen. "Van de 100 boeken zijn er al vijftig verkocht in de voorverkoop." Ook zoontjes Jayden en Sem weten het boek te vinden. ""Onze oudste zoon moet nu voor school veel lezen, dus om de zoveel dagen pakt 'ie dit boek uit de kast." In de toekomst hoopt Lisa het concept van Ukkel en Pukkel verder uit te kunnen breiden naar een serie. "Ik heb al twee nieuwe titels klaarliggen."

De boekpresentatie is zaterdag 29 februari van 09.45 uur tot 12.00 uur bij sportschool Move On aan de Jan Vermeerlaan 115.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief